Partnerships & Events 4 juli 2018

Piet den Boer na de thriller van Rostov: “België – Brazilië? 60% kans op winst”

Maandag 2 juli 2018 zal de voetbalgeschiedenis ingaan als één van de spannendste WK matchen voor België. Ooit. En dat is nog best eufemistisch uitgedrukt. Tijdens deze thriller van formaat wist ons elftal in de slotminuut de overwinning in de wacht te slepen en Japan naar huis te sturen met 3-2. Een match van gematigd tot topvoetbal, een verrassend sterke tegenstander, tactische wissels, en een héérlijke comeback. Of hoe ons land 90 minuten lang collectief de adem inhield, om nadien over te lopen van extase. Een nabeschouwing met Piet den Boer.

Piet, wat vond jij van de razend spannende achtste finale?

Als je het mij vraagt was het een spannende match, vooral de tweede helft. Er was voetbal van hoog niveau - zowel bij Japan als bij België - het was spannend, en de Belgen sleepten op spectaculaire wijze tijdens de laatste minuut de overwinning in de wacht. Zo’n matchen mogen er meer zijn!

Japan bleek een geduchte tegenstander te zijn...

Klopt. De Japanners waren sterk. Tijdens de eerste helft hadden ze vaak de overhand, en je merkte duidelijk de kwetsbaarheid van de Belgen achterin. Maar door het hoofd koel te houden, en de 2 tactische wissels, hebben ze het toch voor elkaar gekregen en maakten ze een prachtige comeback. En dan die laatste goal, zo indrukwekkend krijg je het niet vaak. Verschillende media spreken zelfs van de mooiste counter uit de geschiedenis van het Belgisch voetbal. In minder dan 10 seconden en 5 stations stond België in de kwartfinale. Teamwork pur sang.

De Belgen brachten de score van 0-2 naar 3-2. Hoe sterk speelt psychologie hier een rol?

Tijdens deze wedstrijd kon je duidelijk zien hoe mentaal zo’n match is. De Japanners begonnen erg sterk en domineerden de eerste helft. Het werd helemáál spannend wanneer Japan aan het begin van de tweede helft kort na elkaar 2 keer scoorde. Maar wanneer België vervolgens het tempo opschroefde kwamen er kansen. De goal van Vertonghen was het absolute keerpunt en bleek de adrenalinestoot te zijn die de Belgen nodig hadden.  Je zag ze denken: het kan nog, we komen terug. De Japanners werden nerveus en zakten te ver terug. Pas na de gelijkmaker van de Belgen - de kopbal van Marouane Fellaini – begon Japan weer echt te voetballen en werd het opnieuw spannend. Om dan spectaculair te eindigen.

Wie was volgens jou de man van de match?

Ondanks de drie mooie goals van Vertonghen, Fellaini en Chadli kies ik als man van de match voor Romelu Lukaku. De manier waarop hij ruimte creëerde in de slotfase verdient een groot compliment. Zijn beweging om Meunier vrij te krijgen door de verdediger mee naar binnen te nemen, en de manier waarop hij vervolgens Chadli de ruimte gaf in zijn rug door een overstap waarmee hij opnieuw de verdediger meenam, dat was echt van topniveau.

In de kwartfinale komt België tegenover topfavoriet Brazilië te staan. Een onmogelijk opdracht?

Ik denk dat we na de match van gisteren nogmaals mogen concluderen dat íedere tegenstander een gevaar kan zijn. En hoewel Brazilië dan wel topfavoriet mag zijn, er komt veel meer bij kijken dan dat. Het is uiteraard een erg sterke tegenstander met veel ervaring, en ik ben er zeker van dat Meunier het niet makkelijk zal krijgen tegen Neymar aan de linkerkant. Het wordt belangrijk om de bal zo veel mogelijk bij hem weg te houden en Brazilië ver van het doel te houden. Maar alles kan, daar ben ik zeker van. Er zijn immers al veel andere grote teams naar huis dit WK. Een deel hangt af van tactiek, een deel van het geluk, en een deel is teamspirit. En van dat laatste heeft België ook veel in huis! Het belang van het team komt ver boven het belang van het individu in dit elftal. Ze moeten het niet hebben van één sterspeler, en zijn sterk op elkaar ingespeeld. Je ziet ook dat ze erg veel plezier maken en gewoon een leuke tijd hebben samen. Die beelden na de beslissende goal, waarbij ze allemaal in een kringetje staan… kippenvel. En als je wedstrijd na wedstrijd wint, en het gevoel goed zit, kan je steeds verder geraken en overwinningen forceren. Het zal spannend worden vrijdag, maar ik denk dat de Belgen 60% kans maken op winst.

Stel dat we winnen van Brazilië, mogen we dan dromen van de titel?

Brazilië uitschakelen zou prachtig zijn. Maar het is natuurlijk niet zo dat we dan rustig kunnen uitbollen. Naast Brazilië vormen Frankrijk en Engeland, met hun combinatie van kracht en techniek, nog een groot gevaar. Maar dat we nu al trots mogen zijn op de Rode Duivels voor hun prestatie op het WK 2018 staat vast!  

Op vrijdag 6 juli speelt België om 20u de kwartfinale tegen Brazilië. Wij houden alvast - opnieuw - onze adem in. 

Auteur

Magali Wesling

Content Manager