5 min

Peter Van Petegem

In topsport is het cruciaal om je door de juiste mensen te laten omringen
Peter Van Petegem
Peter Van Petegem

In deze rubriek wenst ABN AMRO het woord te geven aan onze partners en invloedrijke personen & bedrijven. Deze keer spraken we met Peter Van Petegem, beter gekend als ‘De Zwarte Van Brakel’, en blikten we vooruit op het wielerseizoen van 2017 dat begin deze maand van start ging met meteen een bewogen editie van Omloop Het Nieuwsblad. Van Petegems grootste succes vond plaats in april 2003. Toen won hij in 1 week tijd De Ronde van Vlaanderen (die hij ook al eens won in 1999) én Parijs-Roubaix. Het was de eerste keer dat een wielrenner beide kasseienklassiekers in hetzelfde jaar won sinds Roger De Vlaeminck in 1977.

Peter, hoe ben jij in contact gekomen met de wielersport?

“Als kind ging ik vaak kijken naar wielerwedstrijden aangezien mijn ouders bevriend waren met voormalig Belgisch wielrenner Ferdy Van den Haute. Hij was beroepsrenner tussen 1976 en 1987. Zo had ik al erg jong de smaak te pakken en ontwikkelde ik een grote interesse voor de wielersport. De wedstrijden in de Vlaamse Ardennen vond ik altijd het leukste om bij te wonen. Uiteindelijk heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken, een droom voor elke sportman!”

Een carrière in die wielersport gaat ongetwijfeld gepaard met verschillende ups en downs.

“Absoluut. Ik denk dat elke sportman verschillende goede en minder goede periodes doormaakt. Het winnen van De Ronde Van Vlaanderen is volgens mij voor elke Belgische wielrenner – en zéker voor een renner afkomstig uit de Vlaamse-Ardennen - een hoogtepunt te noemen! Ik won deze wedstrijd in 1999 voor het eerst. Toen ik nadien in 2003 in hetzelfde jaar De Ronde Van Vlaanderen én Parijs-Roubaix won dacht ik: dit is de kers op de taart! Als ik terugblik kan ik zeggen dat ik er echt wel een mooie carrière heb opzitten. Maar er zijn natuurlijk ook moeilijkere periodes geweest. Zo waren er wel eens valpartijen, of kon je soms niet meteen je draai vinden wanneer je van ploeg veranderd was. Voor mij persoonlijk was het zeker een moeilijke periode toen ik deel uitmaakte van de Amerikaanse ploeg Mercury die halverwege het jaar failliet ging. We zijn toen niet meer betaald geweest. Dat was natuurlijk een financiële last. Maar eigenlijk mag ik van geluk spreken, zéker wat blessures betreft!"

Was het moeilijk om tijdens je carrière ook je sociale leven te kunnen behouden?

Tijdens de piek van mijn carrière was ik maar liefst 150 dagen per jaar in het buitenland. Dan mis je uiteraard veel familiale aangelegenheden. Toch was dat het waard voor mij. En ik denk dat als je dit vraagt aan de jonge wielrenners van vandaag dat de meerderheid dat er ook voor over zal hebben. Het is nu eenmaal niet anders.

In 2007 besloot u een punt te zetten achter uw carrière. Een moeilijke beslissing?

"Het is niet makkelijk om na een sportcarrière, die voor de meesten maar 15 jaar duurt, een andere richting aan je leven te geven. Als wielrenner heb ik hard gewerkt maar werd ik anderzijds ook erg in de watten gelegd. Naast het fietsen werd alles voor mij geregeld: hotels, ontbijt, alles erop en eraan! Nadien is het dus zeker aanpassen om voor iemand anders, voor een baas, te gaan werken.

Je moet er natuurlijk ook aan wennen dat je heel wat minder fietst én dat de belangstelling van de pers sterk afneemt. Daarnaast zal je ook gewoon nooit meer een job vinden waar je je zo goed bij zal voelen als bij de wielersport. Het valt gewoon niet te evenaren. Maar op een bepaald moment is het belangrijk om de knop om te draaien en iets anders te gaan doen. Het leven gaat verder!"

Heeft u na uw carrière last gekregen van het zwarte gat?

“Nee dat viel erg mee. Via een vriend ben ik redelijk snel terechtgekomen in de verzekeringswereld. Voor deze job mocht ik snel de baan op. Het was dus zeker geen typische bureaujob. Ik moest even mijn draai vinden, maar ik dacht al snel: ik moet ervoor gaan. Ik moet er zelf het beste van maken. En ik denk dat ik dat zeker niet slecht heb aangepakt!

Tijdens mijn sportcarrière heb ik erg veel contacten opgebouwd in de sportwereld, zowel met sporters als met makelaars en sponsors. Dat heeft tijdens mijn tweede carrière zeker vruchten afgeworpen! Als sportverzekeraar bied ik formules aan voor sporters om hen en hun nabestaanden te beschermen in geval van blijvende invaliditeit of overlijden. Meestal blijft de vrouw van een topsporter thuis bij de kinderen. Wanneer het inkomen dan wegvalt heeft dit uiteraard erg grote gevolgen. Een verzekering is dus zeker geen overbodige luxe. Ik heb erg schrijnende situaties gezien tijdens mijn carrière. En dat is exact wat ik wil voorkomen!

Daarnaast heb ik via Flanders Classics ook een sterke link met de wielersport kunnen behouden. Door aanwezig te blijven in de wielerwereld kan je het gemis toch wel enigszins compenseren. Maar soms blijft het confronterend om je te realiseren ‘het is gepasseerd’. Het is zeker niet gemakkelijk.”

Er zijn ook wielerwedstrijden die uw naam dragen, zoals de Peter Van Petegem Classic en de Primus Classic Impanis-Van Petegem.

“Dat klopt. De Peter Van Petegem Classic is een wielertocht in april. De eerste editie vond plaats begin jaren 2000 in Zingem, waar ik toen woonde. In die periode werden verschillende wielerwedstrijden vernoemd naar renners, streken of biermerken.

Daarnaast is er in september de Primus Classic in Haacht. Deze wielerwedstrijd ging ooit van start als de Grote Prijs Impanis – Van Petegem. Het initiatief kwam van een lokale supportersclub in de streek van Kampenhout die onder de naam ‘De Grote Prijs Peter Van Petegem’ wedstrijden organiseerde voor nieuwelingen en junioren. Na mijn carrière groeide deze wedstrijd met de steun van Primus uit tot een grote wedstrijd hors catégorie.”

Op zaterdag ging het wielerseizoen van start met de Omloop Het Nieuwsblad, wat verwacht u van dit wielerseizoen?

“Voor mij staat dit jaar het afscheid van Tom Boonen centraal, iemand waar ik zelf ook jarenlang mee geconcurreerd heb. Ik ben ervan overtuigd dat hij klaar is om zijn carrière af te werken met de nodige overwinningen. Daarnaast springen er voor mij nog twee andere namen bovenuit: Greg Van Avermaet en Peter Sagan. Ik denk dat we sterke wedstrijden zullen zien!”

Tom Boonen heeft al laten weten dat hij gaat voor de 5e overwinning op Parijs-Roubaix. Hoe schat jij zijn kansen in?

“Als alles verloopt volgens plan en hij niet ziek wordt of een zware valpartij meemaakt schat ik zijn kans op overwinning hoog in. Maar je weet het natuurlijk nooit zeker, dat hebben we vorig jaar ook gezien!”

Tot slot: wat zou jouw advies zijn voor een jonge wielrenner aan het begin van zijn carrière?

“Op sportief vlak zou ik zeggen: ga ervoor én geniet ervan. Als je hard werkt zal je professionele wielercarrière de mooiste tijd van je leven zijn! Anderzijds zou ik toch ook willen waarschuwen voor de gevaren. Zeker de laatste jaren zijn er erg veel ongevallen gebeurd. Bekijk zeker met je manager op welke manier je je het best kan laten verzekeren.”

ABN AMRO biedt sinds kort ook in België financiële begeleiding aan voor topsporters onder de naam van Sport & Entertainment Desk. Een must?

“Bij een professionele sportcarrière staat een goede begeleiding volgens mij centraal. En dat op elk gebied, zowel op het sportieve als op het financiële. Een sportcarrière kan tegenwoordig ontzettend snel héél lucratief worden. Maar je mag niet vergeten dat het ook even snel terug achteruit kan gaan. Er zijn genoeg voorbeelden van ‘gevallen helden’ uit de sportwereld. Het is belangrijk de juiste mensen achter je te hebben staan.”

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.