5 min

Onrust over Brexit neemt toe

Het Britse debat over de uitstap uit de EU woedt in alle hevigheid en maakt de beleggers wereldwijd zenuwachtig. De volatiliteit blijft waarschijnlijk hoog tot aan het referendum.

Update macro-economie

De onzekerheid over de Britse volksstemming over het al dan niet uit de EU stappen, neemt toe en maakt dat de risicoaversie in de voorbije dagen sterker is geworden. De peilingen liggen dicht bij elkaar en het kan nog echt elke kant opgaan, waardoor de volatiliteit toeneemt. De voor- en tegenstanders zullen het pleit beslechten op 23 juni.

Als de Britten stemmen voor een uitstap uit de EU, dan zal de onrust vast nog een tijdje aanhouden. Veel hangt ook af van hoe de uitstap zou verlopen: rommelig of vlot.

Gelet op het verslechterende marksentiment de laatste tijd, zou de keuze om in de EU te blijven kunnen leiden tot een rally. Het zal nipt zijn, maar wij denken dat de meeste Britten uiteindelijk in de EU willen blijven.

Niet alleen de Brexit zorgt voor politieke onrust. Er zijn ook nog de verkiezingen in Spanje, de strijd om het Witte Huis die nu pas echt losbarst en de algemene verkiezingen in Duitsland en Frankrijk.

Update aandelen

De markten waren erg volatiel vorige week en moesten grote verliezen incasseren. Europa presteerde het slechtst. De ontwikkelde markten in Azië deden het net iets beter. In de VS en China waren de verliezen minder groot.

Het sentiment werd gedomineerd door de vrees voor een Brexit. De US Federal Reserve laat haar rentevoeten ongewijzigd en de overname van LinkedIn door Microsoft had nauwelijks impact.

Wij verwachten dat het VK in de EU zal blijven. Mocht dat toch niet zo zijn, dan zullen de aandelenmarkten volgens ons wereldwijd achteruitgaan, en zullen Europa en het VK het slechtst presteren. De financiële sector zou weleens het hardst in de klappen kunnen delen. Niet alleen omdat Londen een financieel centrum is, maar ook omdat de risico's in het financiële systeem zouden toenemen.

Daarnaast is er ook een risico op besmetting, wanneer andere EU-landen ook gaan twijfelen over hun lidmaatschap. Door de regulering en bestaande verdragen wordt het voor de andere landen wel moeilijker om uit de EU te stappen.

In ieder geval verwachten we een zenuwachtige handelsweek, met als afsluiter een 'neen' tegen de Brexit. De onrust is dan zeker nog niet voorbij, want drie dagen later zijn er de Spaanse verkiezingen.

De geografische aandelenspreiding is neutraal voor de VS en Europa, met een lichte voorkeur voor de Aziatische groeimarkten. In Azië gaat China van neutraal naar overwogen, omdat we aankijken tegen een zwak winstgroeimomentum. Zuid-Korea is aantrekkelijk gewaardeerd en trouwens de enige Aziatische markt met positieve winstvooruitzichten sinds begin 2016. Het land gaat daarom ook van neutraal naar overwogen.

Update obligatiemarkten

De indicatoren over de uitkomst van het Britse referendum geven aan dat het een nipte stemming wordt. In de voorbije week zijn de spreads verruimd in de Europese perifere markten, waaronder Italië en Spanje. Als de Britten toch de EU verlaten en de Spaanse verkiezingen van zondag 26 juni voor grote verschuivingen zorgen, zullen die obligaties het hard te verduren krijgen. In dat geval zal de opwaartse druk op de rendementen nog enkele maanden aanhouden.

We raden daarom aan de Spaanse obligaties in de portefeuille af te bouwen vóór het Brexit-referendum en de Spaanse verkiezingen, nu de spreads nog relatief krap zijn. De vrijgekomen sommen kunnen dan worden belegd in Europese bedrijfsobligaties. Die worden namelijk ondersteund door de aankopen van de Europese Centrale Bank (ECB), en hebben solide fundamentals en een degelijke waardering. We verwachten dat de ECB voor ongeveer 5 tot 10 miljard euro per maand zal opkopen.

Aangezien de inflatieverwachtingen blijven afnemen, zal de ECB haar opkoop van staatsobligaties na de zomer waarschijnlijk opvijzelen, van 80 tot 100 miljard euro. Volgens ons zal de ECB haar programma voor de aankoop van bedrijfsobligaties niet opkrikken, want die markt zit op dat vlak stilaan aan haar grenzen. Elke terugval door financiële spanningen of een overvloedige uitgifte van obligaties zou de ECB echter wel kunnen aansporen haar steun verder uit te breiden. Alles wel beschouwd, biedt de ECB ook bescherming tegen verliezen.

Update valuta's

De US Federal Reserve liet de rentevoeten ongemoeid op 15 juni en een renteverhoging staat nog niet meteen op de agenda. Dat leidde tot een zwakkere dollar, lagere rentes op Amerikaanse staatsobligaties maar hogere goudprijzen en sterkere groeimarktvaluta's. De financiële markten blijven de mogelijkheid van zelfs één renteverhoging dit jaar uitprijzen. Ons basisscenario is dat de Fed dit jaar niet meer in actie komt en dat de US dollar waarschijnlijk onder druk blijft staan. De zenuwachtigheid over de Brexit zal de dollar en de yen echter op de korte termijn ondersteunen.

Nu de financiële markten behoorlijk nerveus zijn geworden over het Brexit-referendum, is ook de stress in de forex-optiemarkt toegenomen. Sinds eind mei is het Britse pond met meer dan 3,5% gezakt tegenover een reeks munten. Zolang het een nipt referendum lijkt te worden, zal de onrust aanhouden en het Britse pond machteloos blijven.

Activaspreiding

In de aanloop naar het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU volgende week, heeft het Global Investment Committee na zijn vergadering van donderdag 16 juni de activaspreiding ongewijzigd gelaten. We houden een lichte overweging aan voor aandelen, een onderweging voor obligaties en een duidelijke overweging voor cash. De grondstoffen zijn overwogen, met neutrale allocaties voor vastgoed en hedgefondsen.

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.