5 min

Global Weekly: Aan de winnende hand

De wereldgroei overstijgt de verwachtingen en is misschien zelfs nog aan het versterken. Aandelenmarkten stijgen lichtjes. De S&P 500-index heeft donderdag nog maar eens een recordhoogte bereikt en kent zo zijn langste ononderbroken stijging sinds medio 2013.

Aandelenmarkten zetten deze week hun klim voort. De meeste markten weerspiegelden het gunstige sentiment in de Amerikaanse en Chinese productie- en industriesectoren.

In Europa werd een vergelijkbaar positief fundamenteel sentiment overschaduwd door de onzekerheid over Spanje in de nasleep van het geweld als reactie op het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van zondag dat de bevolking diep verdeelt. Voorlopig verwachten we geen substantiële regionale of wereldwijde impact. Europese bedrijven met internationale blootstelling herstelden zich terwijl de euro iets aan sterkte verloor.

In de VS heerst onzekerheid over het belastingplan van president Donald Trump en de Republikeinse Partij. Ramingen over de boost voor Amerikaanse bedrijfswinsten door dit belastingplan zijn positief, gaande van 7 tot 12%, en mogelijk het dubbele voor midcapbedrijven. De grote vraag is echter hoe de Republikeinse Partij de belastingverlagingen wil betalen. Dit is niet onbelangrijk aangezien de ferventste voorstanders van een begroting onder controle (de 'deficit hawks') zich binnen de rangen van de republikeinen bevinden.

Wat sectoren betreft, bleven financiële instellingen en energie in de aandelenmarkten sterk terwijl defensievere sectoren, zoals nutsbedrijven en telecommunicatie, iets achterbleven. Amerikaanse olie- en raffinaderijaandelen deden het goed en Europese industriële aandelen kenden een opmerkelijke stijging nu de hemel boven Duitse autofabrikanten na de dieselgate eindelijk lijkt op te klaren.

Aziatische markten herstelden zich ook enigszins van hun recent dipje nadat de politieke onzekerheid in Azië naar de achtergrond verdween. Kortom, wereldwijde markten lijken zich grotendeels te laten leiden door ondersteunende macro-economische cijfers aangezien de stroom van bedrijfsnieuws beperkt is in de aanloop naar het resultatenseizoen, dat binnen enkele weken begint.

Update Obligatiemarkten

Rendementen op 10-jarige Duitse en Amerikaanse staatsobligaties bewogen deze week zijwaarts, op respectievelijk ongeveer 45 en 233 basispunten. Spreads van Europese bedrijfsobligaties bewogen ook niet veel, met een betrekkelijk kalme week in de obligatiemarkten als gevolg.

Beleggers hadden aandacht voor nieuwe geruchten over de toekomstige leiding van de Federal Reserve. Kevin Warsh, een voormalig Fed-lid dat zich meermaals vóór het beleid van president Trump heeft uitgesproken, lijkt in de running te zijn als nieuw Fed-hoofd. Warsh heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij geen voorstander is van het activa-aankoopprogramma van de Fed. Als Warsh tot nieuwe Fed-voorzitter wordt benoemd, is de kans groot dat de Fed een agressievere houding aanneemt.

Politiek gezien lijken de markten niet met dringende risico's te kampen, maar ze zullen in het laatste kwartaal van 2017 misschien wel moeten leren omgaan met een aanhoudende onzekerheid. Het conflict tussen Spanje en Catalonië is geëscaleerd. Hierdoor handelen de rendementen op Spaanse staatsobligaties hoger hoewel ze nog steeds onder de niveaus van de eerste jaarhelft zitten. Ratingbureau S&P waarschuwde dat de Catalaanse kredietwaardigheid door de onafhankelijkheidsstrijd mogelijk moet worden herzien, eventueel met een ratingverlaging tot gevolg. Verrassend genoeg was de vraag naar de nieuwe Spaanse staatsobligaties die na het referendum zijn uitgegeven betrekkelijk groot.

In Duitsland gaan de verkennende gesprekken tussen het CDU van kanselier Merkel, de liberalen en de groene partij wellicht pas officieel van start na de deelstaatverkiezingen in Nedersaksen op 15 oktober. Vertegenwoordigers van Nedersaksen nemen een belangrijk aantal zetels in de Duitse senaat in. In een regering die opnieuw door Merkel zal worden geleid, verwachten we wel geen grote veranderingen in het Europese beleid van het land.

Update macro-economie

De wereldwijde groei heeft dit jaar de verwachtingen overtroffen, soms zelfs aanzienlijk. Terwijl de groei toenam, namen ook de verwachtingen toe dat de piek nabij was en er een ommekeer aankwam. Vreemd genoeg gebeurt dat niet. Sterker nog, het lijkt wel alsof de wereldgroei nog aan kracht wint.

De brede indicator van de Europese Commissie die het economische sentiment weergeeft, steeg nog in september en bereikte zijn hoogste peil in meer dan 10 jaar. Dit wijst erop dat de bbp-groei in de eurozone wellicht een beetje gaat versnellen.

Het beeld in de VS is iets ingewikkelder. Verschillende maar niet alle regionale ondernemersvertrouwensindexen zijn in de loop van het jaar iets gedaald. Die in Dallas, Richmond en Kansas lieten dit jaar een vergelijkbaar patroon zien en werden de laatste dagen bekendgemaakt, alle drie met een stijging. De recentste inkoopmanagersindex van Chicago, een index die dit jaar niet was verzwakt, was ook sterk. Dat doet vermoeden dat de economische groei in die regio's opnieuw aan het versnellen is.

Economische cijfers zijn zelden volledig eenduidig. Tegenover een reeks sterke cijfers zijn doorgaans ook enkele zwakke cijfers te vinden. Dat is nu ook zo. Terwijl de economische sentimentindicator van de Europese Commissie zijn stijging voortzette, daalde de toonaangevende Duitse IFO-index voor het Duitse ondernemersvertrouwen van 115,9 in augustus tot 115,2 in september, de tweede daling op rij. Dit moeten we goed in het oog houden. Het verschil tussen de IFO en de economische sentimentindicator van de Commissie is uitzonderlijk. We verwachten niet dat het lang zal duren.

De Amerikaanse woningmarkt is ook relatief zwak. De verkoop van nieuwe woningen is in augustus gezakt naar 560.000 op jaarbasis, van 580.000 in juli en van een piek van 638.000 in maart. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen kende ook een daling in september maar die was niet belangrijk. Iets belangrijker is misschien wat er met de metaalprijzen aan de hand is. Veel metaalprijzen zijn sinds juni gestegen. De prijzen voor koper, nikkel, ijzererts en cokeskool zijn in september echter allemaal gedaald. Dit kan kortetermijnvolatiliteit zijn, maar moet toch worden opgevolgd. Wanneer we al het bewijs van de laatste dagen naast elkaar leggen, is onze conclusie dat het de visie ondersteunt van een wereldwijde economische groei die versnelt en niet vertraagt.

Update valutamarkten

Sinds 8 september is de Amerikaanse reële 10-jaarsrente (nominale rente min inflatieverwachtingen) verdubbeld van 0,24% naar 0,51%. Beter dan verwachte Amerikaanse cijfers en een agressievere dan verwachte Fed-verklaring waren de voornaamste redenen voor die beweging. Hierdoor herstelde de Amerikaanse dollar zich met een stijging van bijna 3% in handelsgewogen termen. Omdat de rendementen op Duitse staatsobligaties ook zijn gestegen, was het herstel van de Amerikaanse dollar tegenover andere belangrijke valuta's bescheiden. We verwachten dat de dollar zich in de komende weken verder gaat herstellen, met een mogelijke daling van de EUR/USD tot 1,15. We verwachten dat de dollar nadien opnieuw gaat verzwakken in overeenstemming met onze prognose voor lagere Amerikaanse reële rentes. Hierdoor gaat de EUR/USD tegen eind 2017 vermoedelijk opnieuw stijgen tot 1,20. Volgend jaar verwachten we een zwakkere dollar. Ons doel eind 2018 voor EUR/USD is 1,30.

Als beleggers hun verwachtingen over een renteverhoging door de Fed zouden aanpassen aan wat Fed-functionarissen momenteel zeggen, kan de Amerikaanse reële rente en ook de Amerikaanse dollar verder stijgen. In dit scenario zullen beleggers hun shortposities in dollar en een groot deel van hun netto longposities in euro wellicht afsluiten. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de EUR/USD het voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen rond 1,1150 bereikt. Dat is echter niet ons basisscenario. We denken namelijk dat de Fed de rente in de komende maanden slechts zeer traag zal optrekken, gezien de inflatiedruk zich trager dan verwacht ontwikkelt. Tegelijkertijd verwachten we dat de ECB het tempo van haar activa-aankopen (die de euro ondersteunen) volgend jaar gaat verminderen. De aankondiging hiervan wordt later deze maand verwacht.

Asset allocation

De beleggingsstrategie van ABN AMRO bestaat nog steeds uit een overweging in aandelen, een onderweging in obligaties en een grote cashpositie in de defensieve profielen. Binnen alternatieve beleggingen zijn vastgoed, hedgefondsen en grondstoffen neutraal.

Published this week

Driemaandelijkse nieuwsbrief obligatiemarkten – Wat nu voor de balans van centrale banken?

Centrale banken zijn op weg naar een normalisering van het monetaire beleid, zoals het plan van de Federal Reserve om haar balans te verminderen en het doel van de ECB om haar activa-aankopen terug te schroeven. De vraag is nu hoeveel impact de terugschroeving van monetaire stimuli op obligatiemarkten zal hebben.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.