2 min

Update obligaties: markten in de ban van inflatie

Nadat de tienjaars rente op Amerikaans staatspapier vorige week tot 1,25% was gezakt (het laagste niveau sinds februari) werd de rente steeds volatieler. Dat kwam doordat de consumentenprijzen in juni meer stegen dan verwacht in combinatie met de zwakke vraag naar Treasuries bij de laatste veiling.

Samengevat

  • Huidige inflatiestijging tijdelijk volgens Fed
  • Volatiele week voor tienjaars Duitse Bunds
  • 23 juli publicatie Markit-productie en dienstencijfers
Update obligaties: markten in de ban van inflatie
Update obligaties: markten in de ban van inflatie

De hogere inflatie komt voor het grootste deel voor rekening van tekorten in de keten en uitschieters van de vraag tijdens het herstel na corona. Dat ondersteunt de visie van de Fed dat de inflatiestijging tijdelijk is. Niettemin wakkert die stijging de zorg aan dat de Fed eerder dan verwacht overgaat tot een verkrappend beleid.

Fed-voorzitter Jerome Powell stelde het Amerikaanse Congres afgelopen woensdag gerust, waarop de obligatierentes herstelden. Hij benadrukte de bereidheid van de centrale bank om in te grijpen als de inflatieverwachtingen significant stijgen, maar herhaalde dat de Fed de huidige inflatiestijging nog altijd als tijdelijk inschat. Hij merkte verder op dat de Amerikaanse arbeidsmarkt zich nog niet naar tevredenheid ontwikkelt.

Voor tienjaars Duitse Bunds was het door de invloed van de ontwikkeling van Treasuries eveneens een volatiele week. De spreads (risicopremies) tussen staatsobligaties in de periferie van de eurozone en Bunds profiteren nog altijd van de zoektocht naar rendement en het feit dat de betreffende landen waarschijnlijk het meest van het Europese herstelfonds kunnen profiteren. De activa-aankopen door de Europese Centrale Bank (ECB) beschermen de risicopremies tegelijkertijd tegen een excessieve toename.

Na een uitschieter van de risicopremies tussen Italiaanse en Duitse rente liepen de risicopremies weer verder in. Het vooruitzicht dat er veranderingen op til zijn bij de vergadering van de ECB de komende week, zoals aangegeven door de ECB-president Christine Lagarde, onderbouwde die beweging verder.

Het herstel van de risicopremies bij high-yield en investment-grade papier leidde tot een terugkeer naar het niveau van voor de coronacrisis; een verdere verkrapping blijkt echter lastig. Ondanks de zorg dat de Delta-variant van het coronavirus het voortgaande economische herstel indamt, hebben we nog altijd vertrouwen in onze voorkeur voor investment-grade bedrijfsobligaties en de riskantere segmenten van de vastrentende markt.

Behalve de vergadering van de ECB staat volgende week op 23 juli de publicatie van de Markit-productie en dienstencijfers voor de VS, de eurozone, Frankrijk en Duitsland op de agenda. Uit die gegevens moet blijken of de huidige economische groeiontwikkeling aanhoudt.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.