1 min

Obligaties: hoop op handel

Als de VS en China nader tot elkaar komen in het handelsconflict, dan zou dat gunstig uitpakken voor de economie. Op hun beurt zouden obligatiebeleggers dan mogelijk bereid zijn om wat meer risico te nemen.

Samengevat

  • handelsakkoord, risk-on'-signaal, yields
Obligaties: hoop op handel
Obligaties: hoop op handel

Trump verklaarde dinsdag dat de onderhandelingen met China over de eerste fase van het handelsakkoord tussen de VS en China bijna afgerond zijn. Nu heeft hij al eerder aangekondigd dat hij een 'aanzienlijk' deelakkoord had bereikt, dat ervoor ging zorgen dat China veel meer agrarische producten uit de VS zou gaan kopen. Maar sindsdien ruziën beide partijen over hoe ze het akkoord op papier moeten zetten en welke tarieven de VS ter compensatie wil laten zakken.

In de aandelenmarkten heerste deze week optimisme dat de landen hun handelsconflict niet verder zullen laten escaleren met handelstarieven die USD zo'n 500 miljard aan omzet zouden raken. Dit optimisme is een teken van een positieve kijk op de wereldeconomie, wat nodig is om te voorkomen dat de risicopremies (spreads) op obligaties van lagere kwaliteit stijgen.

Positief handelsnieuws wordt gezien als een 'risk-on'-signaal. Een hogere risicotolerantie zou in het voordeel moeten zijn van risicovollere beleggingen zoals high-yield bedrijfsobligaties en schulden uit opkomende markten (emerging market debt; EMD). En een vlucht naar veiliger beleggingen zoals AAA-staatsobligaties zou hiermee voorkomen kunnen worden. Aangezien EMD opnieuw bij beleggers in de smaak zou kunnen vallen, is het verstandig om te kijken naar de fundamentele situatie van die landen. Dit geldt met name voor Zuid-Amerika, waar het de laatste tijd politiek onrustig is.

Zuid-Amerikaanse landen zoals Chili en Bolivia hebben hun obligatierentes (yields) veel zien bewegen en hun spreads zien stijgen. Nu hangt het ervan af hoe de politieke situatie zich ontwikkelt, maar tot nu toe wordt er geen besmettingsgevaar verwacht. De situatie in Chili zou niet veel risico moeten opleveren, omdat het land genoeg geld in zijn pensioenfondsen heeft zitten om een minder streng begrotingsbeleid te kunnen opvangen.

Kijkend naar de begrotingssituatie in de VS: de voor 2020 voorspelde economische vertraging en de tekorten en schulden in dat land zouden op middellange termijn een probleem kunnen vormen. De sterke kredietpositie van de VS zou echter vertrouwen moeten bieden. Niet voor niets heeft de dollar een reputatie als vooraanstaande reservevaluta. Het monetair beleid zal voorlopig waarschijnlijk onveranderd blijven. We verwachten vooralsnog geen verrassingen zoals een weer agressiever wordende Fed.

Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.