5 min

Martijn Akkerman

Het opmerkelijkste stuk dat ik ben tegengekomen is een juweel van René Lalique!
Martijn Akkerman
Martijn Akkerman

In deze rubriek wenst ABN AMRO het woord te geven aan onze partners en invloedrijke personen & bedrijven. Deze keer spraken we met gerenommeerd juwelenhistoricus Martijn Akkerman. ABN AMRO en Martijn werkten al meermaals samen voor verschillende diamant- en juwelenbeurzen in België en Nederland. In mei geeft hij een lezing tijdens de openingsavond van CARAT+, een driedaagse diamantbeurs exclusief toegankelijk voor professionele, internationale diamanthandelaars.

Juwelenhistoricus, een roeping?

“Als kind ontwikkelde ik een gezonde interesse in antieke juwelen. Dat kwam omdat wij in de familie enkele waardevolle stukken bezaten waarover mijn vader verhalen vertelde. Het waren niet zozeer de juwelen op zich die mijn interesse prikkelden, maar wel de verhalen achter de juwelen. Die interesse heeft ertoe geleid dat ik uiteindelijk juwelenhistoricus geworden ben. Ik heb mezelf verdiept in de geschiedenis van Europese juwelen vanaf de vroege renaissance tot aan de Tweede Wereldoorlog. Het waren dan ook stukken uit die periode waarmee ik voor het eerst in contact gekomen ben.”

Martijn Akkerman

Martijn Akkerman, Juwelenhistoricus

Heeft u een voorkeur voor een bepaalde stijlperiode?

“Art Nouveau vind ik bijzonder interessant, maar over het algemeen heb ik een sterke voorkeur voor wat er in de 17e eeuw in de Nederlanden gemaakt en verhandeld werd. Zowel in Antwerpen als in Amsterdam kende de juwelenhandel een zeer vruchtbare periode. Zo was de wereldhandel in diamanten en parels in die periode geconcentreerd in de Lage Landen. In de 17e eeuw hadden zowel de Noordelijke als de Zuidelijke Nederlanden een hele specifieke, herkenbare stijl.”

Wat is het opmerkelijkste stuk dat u bent tegengekomen?

“Doorheen mijn carrière heb ik heel wat mooie juwelen in handen gehad. De kans om een echte schat tegen te komen is het grootst tijdens exclusieve antiekbeurzen zoals TEFAF in Maastricht en Brafa in Brussel. Het opmerkelijkste stuk dat ik ben tegengekomen was echter tijdens een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch: een juweel van René Lalique. Dat is later zelfs verkocht aan het Petit Palais in Parijs.”

Antieke juwelen zijn aan een opmars bezig, hoe komt dat volgens u?

“Mensen tonen steeds meer interesse in het verleden. Ze grijpen terug naar de romantiek. Net als ik, zijn ze gecharmeerd door de geschiedenis, het verhaal achter een juweel. Dat geeft een ring of een paar oorbellen net iets meer cachet. Ben je op zoek naar een antiek juweel? Kies dan in de eerste plaats iets wat je mooi vindt, ga niet iets kopen omwille van de waarde ervan. Beleggen in juwelen is namelijk niet zo interessant, kostbare stukken hebben een bepaalde waardevastheid maar daar blijft het ook bij. En vooral, laat je adviseren door een vakman tijdens een beurs of ga langs bij een veilinghuis. Het is moeilijk om de waarde van een juweel in te schatten als je er zelf geen kennis van hebt.”

Wat gaat u vertellen op het Carat+ event?

“Tijdens de openingsavond van Carat + ga ik het vooral hebben over de rijke diamant- en juwelengeschiedenis van de Lage Landen in de 17e eeuw. Juwelen uit de steden Antwerpen en Amsterdam waren namelijk erg in trek bij keizers en koningen uit Europa. Daarnaast ga ik het ook hebben over de replica van de Tsarenkroon die op deze diamantbeurs tentoongesteld staat. Een sterk staaltje vakmanschap van Smolensk Diamonds. De replica is bezet met maar liefst 1,100 karaat diamanten en heeft een geschatte waarde van twintig miljoen dollar. Meer hierover lees je op de website van Carat+.”

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.