2 min

Market Comment: Weinig nevenschade verwacht na problemen Evergrande

Hoewel de mogelijke wanbetaling van een van de grootste vastgoedontwikkelaars van China voor onrust zorgt op de markt, blijft de schade naar verwachting beperkt.

Samengevat

  • Wat is de impact van de problemen rond Evergrande op de beurs?
Market Comment: Weinig nevenschade verwacht na problemen Evergrande
Market Comment: Weinig nevenschade verwacht na problemen Evergrande

China Evergrande Group kampt met een liquiditeitscrisis. Het vastgoedconglomeraat heeft aangegeven dat het de rentebetalingen op leningen opschort. Het bedrijf heeft USD 300 miljard aan schulden uitstaan en een aantal betalingen die deze week verschuldigd zijn.

Op donderdag (23 september) moet Evergrande een rentebetaling van USD 83,5 miljoen verrichten op een vijfjarige obligatie van 8,25% en USD 36 miljoen betalen op een lokale obligatie in lokale valuta. In het leningenconvenant van de vijfjarige obligatie is bepaald dat 30 dagen na een gemiste betaling een wanbetaling in werking treedt. De problemen bij Evergrande zijn niet nieuw - het bedrijf had eerder al betalingen opgeschort voor een aantal gestructureerde producten.

Als gevolg daarvan hebben kredietbeoordelingsbureaus de rating van Evergrande verlaagd tot een niveau waarbij de kans op wanbetaling groot is. De uitstaande schuld van de onderneming wordt nu verhandeld tegen ongeveer 25% van de nominale waarde.

Tot dusver is de schade beperkt gebleven tot de high-yield obligaties van andere Chinese vastgoedbedrijven met een hoge schuld. Een positief teken is de relatieve stabiliteit van Chinese investment-grade bedrijfsobligaties (USD). Meer hierover zal woensdag bekend worden bij de opening van de Aziatische markten, die gesloten zijn wegens vakantie. Wij denken dat als de Chinese investment-grade markten stabiel blijven, het gevaar van verdere besmetting waarschijnlijk beperkt is.

Waarom nu?

In de nasleep van de pandemie en China's snelle terugkeer naar groei, begon de regering de financiële omstandigheden aan te scherpen, vooral voor projectontwikkelaars. De Chinese regering was van mening dat sommige bedrijven te groot waren geworden en te veel schulden hadden. Ondanks het streven naar schuldafbouw, heeft een sterker dan verwachte vertraging van de Chinese economie de autoriteiten ertoe aangezet een aantal "stapsgewijze" versoepelingsmaatregelen te nemen. De Chinese centrale bank heeft bijvoorbeeld liquiditeitsoperaties uitgevoerd om bankleningen aan kleine en middelgrote ondernemingen te ondersteunen; en er wordt ook gewerkt aan fiscale versoepeling door de uitgifte van obligaties door de lokale overheid.

Wat te verwachten?

Gezien deze maatregelen denken wij dat de Chinese autoriteiten nu een evenwicht zullen vinden tussen het bestrijden van enerzijds ’moral hazard’ (het verschijnsel dat maatregelen risicovoller gedrag in de hand werken) en het bewaren van de financiële stabiliteit anderzijds. Wij verwachten dat de Chinese overheid de herstructurering (of het in gebreke blijven) van Evergrande zorgvuldig zal aanpakken, om de gevolgen voor de financiële en vastgoedmarkten te beperken. Aangezien de meeste Chinese financiële instellingen in handen zijn van de staat, is het logisch dat de Chinese centrale bank maatregelen zal nemen om de gevolgen van Evergrande zoveel mogelijk te isoleren. Niettemin zal een duidelijke boodschap van de beleidsmakers nodig zijn om het vertrouwen te versterken en de besmetting te beperken.

Tegen de achtergrond van het nieuws rondom Evergrande en de onzekerheid over de koers die de Amerikaanse Federal Reserve vaart richting hogere rentes, zijn aandelenmarkten de laatste paar dagen beweeglijk geweest. Ondanks een recente daling hebben de aandelenmarkten in ontwikkelde landen tot dusver zeer goed gepresteerd, terwijl de opkomende markten zijn achtergebleven. Wij zien de underperformance van aandelen uit opkomende markten niet als een koopkans. In plaats daarvan zal de marktvolatiliteit naar verwachting aanhouden naarmate economieën overal ter wereld de pandemie achter zich proberen te laten en naarmate de groei vertraagt nu de economie over de piek is die volgde na afloop van de lockdowns.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.