2 min

Market comment: Rusland-Oekraïne zet markten lager

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne laaien op, met als gevolg stijgende energieprijzen en dalende financiële markten. In ons meest waarschijnlijke scenario verwachten we geen ernstige economische gevolgen, maar zolang de rust niet is teruggekeerd, zal de marktvolatiliteit naar verwachting hoog zijn.

Samengevat

  • Financiële markten onder druk door spanning Oekraïne-Rusland
  • ABN AMRO verwacht hoge volatiliteit
  • Indien de situatie stabiliseert, blijven economische gevolgen beperkt
Market comment: Rusland-Oekraïne zet markten lager
Market comment: Rusland-Oekraïne zet markten lager

Afgelopen vrijdag verklaarde Jake Sullivan, nationaal veiligheidsadviseur van het Amerikaanse Witte Huis, dat er een "zeer duidelijke mogelijkheid" bestaat dat Rusland Oekraïne binnen een "redelijk snel tijdsbestek" zal binnenvallen. Dit zette de financiële markten onder druk. De S&P 500 en de Nasdaq daalden na de verklaring, gevolgd op maandag door een daling van de Aziatische en Europese markten. De aandelenmarkten staan nu ongeveer 7% lager dan aan het begin van het jaar.

Tot dusver zijn de financiële markten dit jaar teleurstellend van start gegaan. Eerst werden de markten gedreven de hoge inflatiecijfers en de mogelijke gevolgen voor het beleid van centrale banken. Ook de spanningen tussen Rusland en Oekraïne speelden een rol, maar inmiddels vragen die alle aandacht nu de situatie onopgelost blijft en de kans op een militaire escalatie toeneemt.

Drie belangrijke punten

Het is moeilijk, zo niet onmogelijk om de volgende stappen in dit conflict te voorspellen. Niet alleen is het de vraag of en hoe een eventuele invasie eruit zou zien, maar ook is de vraag hoe andere landen zullen reageren. De Amerikaanse president Joe Biden heeft al aangegeven dat de VS bij een invasie "snelle en zware kosten zal opleggen" aan Rusland. Hoewel er nog veel onduidelijk is over wat er komen gaat, zijn er drie belangrijke punten waarop beleggers kunnen letten.

Onzekerheid leidt tot volatiliteit

Uit de meest recente taal van politieke leiders blijkt duidelijk dat de spanningen toenemen. Aangezien financiële markten niet van onzekerheid houden, zijn de aandelenmarkten de afgelopen dagen gedaald. Verwacht wordt dat de volatiliteit hoog blijft zolang de toekomstige ontwikkelingen en de economische impact onduidelijk zijn. Duidelijk is echter dat de economische gevolgen vooral voelbaar zullen zijn via hogere energieprijzen, voornamelijk in Europa, omdat dit continent sterk afhankelijk is van Russisch gas.

Ons belangrijkste scenario

Wat beleggen betreft, identificeerden wij enkele verschillende scenario’s[LB1] , waarvan we de gevolgen voor financiële markten in kaart hebben gebracht. Het meest waarschijnlijke scenario (met een waarschijnlijkheid van 75%) is dat de energieprijzen hoog blijven, maar dat Rusland gas blijft leveren aan Europa. Zolang dit het geval is en de situatie binnen enkele maanden stabiliseert, zouden de economische gevolgen beperkt moeten blijven. De financiële markten komen aanvankelijk onder druk te staan, maar de aandacht zal vrij snel terugkeren naar het bredere macro-economische beeld.

Historisch patroon

In het verleden hebben we een soortgelijk patroon gezien tijdens eerdere geopolitieke situaties. Hoewel er duidelijke verschillen zijn, is de huidige toestand misschien het best te vergelijken met de annexatie van de Krim in 2014. Toen daalden de aandelenmarkten aanvankelijk ook, maar ze vonden vrij snel weer hun weg omhoog. Dit patroon is terug te vinden bij meerdere geopolitieke gebeurtenissen. Zolang de impact beperkt blijft en de situatie binnen een aanvaardbaar tijdsbestek wordt opgelost, zouden de markten in staat moeten zijn om snel te herstellen.

Ons advies aan beleggers is dan ook om te blijven beleggen, aangezien wij geen escalatie verwachten naar een scenario met een ernstigere economische impact. Wij verwachten wel dat de volatiliteit op de aandelenmarkten blijft aanhouden tot er meer duidelijkheid is over hoe het conflict zich ontvouwt. Binnen aandelen blijven wij adviseren te spreiden over de verschillende regio's en sectoren (zie ook onze meest recente beleggingsstrategie).

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.