2 min

Market Comment: Amerikaanse verkiezingen – ‘The day after’

Politieke commentatoren smullen op dit ogenblik van de situatie in de Verenigde Staten. In een scenario waar nu weer Joe Biden, dan weer Donald Trump aan de winnende hand lijkt, kantelt het politieke spectrum voortdurend. Feit is in ieder geval, dat het veel spannender is dan de meeste analisten hadden voorspeld.

Samengevat

  • Wat is de stand van zaken de dag na de stembusgang?
Market Comment: Amerikaanse verkiezingen – ‘The day after’
Market Comment: Amerikaanse verkiezingen – ‘The day after’

Uiteraard zijn ook de financiële markten niet ongevoelig voor het politiek gebeuren. Maar nu het duidelijk wordt dat de uiteindelijke winnaar – wie dat dan ook zal zijn – niet zal kunnen bogen op een klinkende zege, is dat misschien geen slecht scenario voor de markten. Het Congres zal hoogstwaarschijnlijk niet kunnen beschikken over een Republikeinse of Democratische meerderheid in de twee kamers. Hierdoor bestaat de kans dat – indien Biden het haalt – hij de verlaging van de vennootschapsbelasting, die werd doorgevoerd door Trump, niet (helemaal) zal kunnen terugdraaien. Deze verminderde vennootschapsbelasting was de voorbije jaren, een belangrijke aanjager voor de Amerikaanse aandelenmarkten. Tegelijkertijd verdwijnt ook de hoop op een massaal stimulus pakket. Hierdoor blijft de druk hoog bij de Federal Reserve (eveneens een belangrijke drijvende kracht achter de Amerikaanse stierenmarkt) om haar uitermate accomoderend beleid verder te zetten. Blijft Trump in het Witte Huis zetelen, zal ook hij rekening moeten houden met een verdeeld Congres, waardoor bepaalde plannen wellicht in afgezwakte vorm zullen worden gerealiseerd.

Gisteren nam onder andere de technologiesector al een voorafje op de complexe situatie. Grote spelers zoals Facebook, Amazon of Alphabet speelden de pannen van het dak met koersstijgingen tussen de 6 en de 8%. Wellicht omdat beleggers vermoeden dat in deze situatie minder zal “geknabbeld” worden aan de almacht van dit soort bedrijven. Maar op de achtergrond speelt ook nog een andere reden waarom technologie de wind in de zeilen heeft. Deze aandelen beschikken doorgaans over een grote liquiditeitspositie, hetgeen in coronatijden een plus is. Want laat ons niet vergeten; beleggers houden naast de Amerikaanse verkiezingen toch best, ook nog altijd rekening met het coronagebeuren. Ook als de nieuwe Amerikaanse president bekend zal zijn, zal het coronavirus nog niet verdwenen zijn…

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.