5 min

Kweekvlees: vlees eten zonder schuldgevoel

Enkele weken geleden legde de EU de afspraken vast voor de invoer van onder meer vlees uit Mercosur, de vier Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. De verontwaardiging van de Belgische landbouwers was groot. Niet enkel omwille van de oneerlijke concurrentie, zeker ook omdat onze jeugd maandenlang op straat gekomen is om de politiek te wijzen op de CO2-uitstoot en om de lokale consumptie te bevorderen.

Samengevat

  • Impact op import en export
  • Vlees eten zonder schuldgevoel dankzij kweekvlees
  • Plantaardige alternatieven
Kweekvlees: vlees eten zonder schuldgevoel
Kweekvlees: vlees eten zonder schuldgevoel

Hebben we dat vlees wel nodig?

We kunnen ons de vraag stellen of we dat extra vlees wel nodig hebben. Er wordt immers volop gewerkt aan alternatieven voor vlees, op basis van plantaardige eiwitten. Of kweekvlees, dat wordt opgekweekt uit stamcellen van runderen en pluimvee.

Welke evoluties staan de voedingsindustrie en meer bepaald in de vleessector te wachten? Een gesprek met Erik Joly, Chief Investment Officier ABN AMRO Private Banking Belgium.

Erik Joly, als de handelsakkoorden tussen de EU en Mercosur daadwerkelijk goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de nationale parlementen, dan heeft dat grote gevolgen voor onze boeren?

Erik Joly: ‘Absoluut. Als dit alles doorgaat, dan komen maar liefst 99.000 ton rundvlees, 180.000 ton gevogelte en 25.000 ton varkensvlees vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Daarop hoeven niet of nauwelijks invoerrechten betaald te worden. Dat is moordende concurrentie voor onze veetelers, waarvan velen het nu al moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden.

Import maar ook export

Natuurlijk staan er tegenover die importproducten ook exportproducten van Europa naar Mercosur. Denk hierbij aan auto’s en auto-onderdelen, machines, medicijnen, kleding maar ook chocolade, wijn, frisdrank en kaas.’

Maar hoe zit het met de inspanningen voor het milieu aan de andere kant van de oceaan? We weten dat de Europese wetgeving op dat gebied duidelijke regels heeft opgesteld, bijvoorbeeld voor dierenwelzijn of voor het gebruik van pesticiden, gelden die dan ook voor de producten die worden ingevoerd?

‘Dat is inderdaad een belangrijk aandachtspunt. Er zijn afspraken over de voorwaarden en standaarden waaraan de exporterende boeren en de vleesindustrie moeten voldoen op het gebied van voedselbescherming, arbeidsrechten en milieubescherming, inclusief de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs.

Maar onder andere consumentenorganisaties en Greenpeace waarschuwen voor het soepele gebruik van pesticiden in Brazilië. Pesticiden die in Europa verboden zijn, worden daar vanuit vliegtuigen gesproeid. Ook het gebruik van antibiotica ligt veel hoger dan bij ons.

En dan hebben we het nog niet over het transport met de bijbehorende CO2-uitstoot en de ontbossing ten voordele van de sojaproductie die nodig is om de veestapels van voedsel te voorzien. Bedenk daarbij dat er ondertussen hard gewerkt wordt aan alternatieven en je hebt een extra insteek om je af te vragen of dit nodig is.’

Alternatieven, heeft u het dan over kweekvlees? Daar hoor je meer over de laatste tijd. Kan dat ervoor zorgen dat vleeseters aan hun trekken komen zonder dat we die enorme hoeveelheden vee nodig hebben?

‘Het is in ieder geval een interessante piste. Twee derde van onze bevolking is nog steeds fervent vleeseter, nog geen drie procent is vegetariër, pescotariër of veganist. De overige landgenoten, de zogenaamde flexitariërs, lassen af en toe een vegetarische maaltijd in.’

Bezorgd om het milieu maar wel graag een stukje vlees

‘Veel van die vleeseters en flexitariërs zijn bezorgd om het milieu en zijn zich bewust van de problematiek die de vleesindustrie met zich meebrengt. Maar niet iedereen vindt vleesvervangers zoals soja, tofu of andere eiwitrijke plantaardige voeding een waardig alternatief. Zij kunnen hun dagelijkse stukje vlees niet missen. Voor die mensen biedt kweekvlees een aantrekkelijke oplossing. Ik heb het zelf nog niet gegeten maar keynote spreker Peter Hinssen wel, en hij vertelde op onze Sustainability Soirée dat je geen verschil proeft.’

Kweekvlees positief onthaald

Uit een enquête van dierenrechtenorganisatie GAIA blijkt dat er in ons land een groot draagvlak is voor kweekvlees. Van de meer dan 1000 ondervraagden staat 42% positief tegenover kweekvlees en 39% zou het kopen. Het reduceren van dierenleed en de positieve impact op het milieu geven zij als de belangrijkste redenen. Ook de kans op minder ziekten, minder bewaarmiddelen en additieven worden aanzien als beloftevolle effecten.’

Wel kipfilet, geen kippenvleugels

‘Met kweekvlees vallen de grote hoeveelheden aan voedsel en water weg die nodig zijn voor de productie van vlees. En uiteraard vermindert het de broeikasuitstoot van de vleesindustrie, een van de hoofdoorzaken van de opwarming van de aarde.

Nog een mooie bijkomstigheid is dat enkel het vlees wordt gekweekt wat nodig is. Zo eten we in België bijvoorbeeld van een kip liefst de borstfilet, er kan dan meer kipfilet gekweekt worden en minder vleugeltjes of bouten.’

Dat klinkt heel hoopgevend. Wanneer denkt u dat we als consument dit vlees kunnen kopen? Is dat al voor de nabije toekomst?

‘Voorlopig zijn het met name start-ups in Californië en Nederland die hieraan werken. Met goede resultaten. Er wordt gesproken over 2021 voor een aantal proefprojecten. Enkele jaren later kan het kweekvlees dan in de detailhandel liggen. Natuurlijk is de prijs hierbij een belangrijk gegeven. Op dit ogenblik is de productiekost nog hoog en dus is de prijs per kilo nog niet op consumentenniveau. Maar als de productie stijgt, zakt de prijs.’

Aan de andere kant kan je je natuurlijk afvragen of dat kweekvlees niet ook een bedreiging vormt voor onze veeteelt en onze vleesverwerkende industrie? Zij zitten hier waarschijnlijk niet op te wachten?

‘Vleesverwerkende bedrijven produceren vandaag al vegetarische burgers of alternatieven voor vlees. Ze zullen zeker mogelijkheden vinden voor het kweekvlees. De veeteelt zelf is natuurlijk een ander paar mouwen. Maar ook daar liggen opportuniteiten. Bijvoorbeeld overschakelen op bio-productie. Dat betekent minder dieren op dezelfde oppervlakte maar biovlees brengt per kilo ook meer op. Daarbij zorgt de veehouder (deels) zelf voor het voer en heeft hij of zij een gevarieerder landbouwbedrijf dan een niet-bioboer.’

Plantaardige alternatieven

‘Verder zijn er gewassen waar meer vraag naar is om die plantaardige alternatieven te kunnen produceren. Denk maar aan champignons, peulvruchten, noten, algen, zaden zoals chia, maar ook tarwe en andere graansoorten. Zelfs soja wordt al lokaal geproduceerd.

Creatieve boeren vinden soms het geluk in een mini-camping op de boerderij of de organisatie van boerderijvakanties. Je vindt ook steeds meer boerderijwinkels waar rechtstreeks aan de consument verkocht wordt: groente, fruit, vlees, eieren en melk maar ook bio-ijs of -kaas die de boer zelf produceert.’

Tot slot, wat raadt u investeerders aan die naar deze nieuwe industrie kijken? Zijn er opportuniteiten voor beleggers?

‘Er zijn zeker mogelijkheden voor beleggers. Voornamelijk bij bedrijven die inzetten op het duurzaam produceren van vlees of bij de producenten van vleesvervangers. En dan zijn er natuurlijk de bedrijven waarover we het gehad hebben, die alternatieven zoals kweekvlees aanbieden. Naar alle verwachting stijgt de vraag hiernaar in de nabije toekomst. Als belegger kan je deze markt stimuleren en mee profiteren van de verwachte groei hiervan.’

Wilt u meer weten over duurzaam beleggen? Ga naar het artikel over het rendement van duurzame beleggingen, over duurzaam beleggingsadvies of luister naar de podcast.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.