4 min

Impact Programme 2020 schiet uit de startblokken

ABN AMRO heeft in Ashoka een sterke duurzame partner gevonden om extra groeikansen te geven aan ambitieuze sociale ondernemers. Met het Impact Programme 2020 zetten we onze schouders onder concrete projecten die bijdragen aan de circulaire economie. Na een grondige screening werden eind februari de 10 ondernemers gekozen die de komende maanden kunnen rekenen op de persoonlijke coaching van ABN AMRO, Ashoka en Accenture.

Samengevat

  • Impact Programme 2020
  • 10 sociale ondernemers geselecteerd
  • Personal coaching van maart tot juni
Impact Programme 2020 schiet uit de startblokken
Impact Programme 2020 schiet uit de startblokken

Door onze schouders te zetten onder het Impact Programme 2020, kiezen we voor de weg vooruit. Naast onze expertise op vlak van duurzaam beleggingsadvies en duurzame investeringen, willen we ook echt het verschil maken als duurzame partner van Ashoka. We gaan beyond banking, voor een betere toekomst.

15 kandidaten, 10 geselecteerde projecten

Op maandag 17 februari 2020 namen 15 sociale ondernemers het woord. De projecten met een focus op circulaire economie en klimaatverandering werden beoordeeld door de expert-jury, bestaande uit experten circulaire economie, leiders van Accenture en Ashoka en Solange Rouschop, CEO van ABN AMRO Private Banking Belgium.

Na een grondige screening van de inspirerende projecten, werden 10 ondernemers geselecteerd die vanaf maart tot en met juli 2020 zullen kunnen rekenen op de personal coaching van de experten van ABN AMRO, Ashoka en Accenture.

Zowel ABN AMRO als Accenture wijst een persoonlijke coach toe aan elke ondernemer voor het opstellen van hun businessplan, het plannen van hun organisatiemodel en het bepalen van de kernprocessen.

Maak kennis met de 10 changemakers

enVie Atelier

Ondernemer: Naomi Smith

enVie wil mensen ondersteunen die ver afstaan van tewerkstelling (langdurig werkloos, mensen met een beperkte handicap, vluchtelingen…). enVie biedt deze mensen een training aan van maximaal één jaar waarna op zoek wordt gegaan naar een andere, duurzame tewerkstelling. Het tweede doel is het terugdringen van voedselverspilling door 100% natuurlijke soep te maken van groente-overschotten.

Envie 400

Novobiom

Ondernemer: Jean-Michel Scheuren
Bodemvervuiling is een grote belasting voor het milieu met een impact op de gezondheid en omgeving van miljoenen mensen wereldwijd. Mycoremediation is gebaseerd op de bio afbreekbare eigenschappen van schimmels. Deze zijn zeer efficiënt in de aanpak van sterk verontreinigende stoffen en bieden een ecologische, efficiënte en betaalbare oplossing voor de behandeling van vervuilde grond. Zonder transport van de vervuilde grond en industrieel organisch afval.

PermaFungi

Ondernemer: Julien Jacquet
PermaFungi is een project van underground stedelijke agricultuur en circulaire economie. Gemalen koffieafval wordt gerecycleerd in nieuwe, up-cycled producten: oesterzwammen, witloof, innovatief organisch materiaal en compost. Om de impact te maximaliseren geeft PermaFungi open-source trainingen aan andere ondernemers en verkopen ze kits om thuis paddenstoelen te kweken.

Permafungi 400

Papillon

Ondernemer: Stefan Goemaere
Papillon is een samenwerking tussen Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en Bosch België. 1/3de van de families in energiearmoede gebruiken energieverslindende, oude huishoudtoestellen. Het hoge verbruik leidt tot hoge energiefacturen. Via Papillon kunnen mensen een toestel huren voor een periode van 10 jaar. Service, herstellingen en garantie lopen gedurende die 10 jaar. Voor velen ligt de maandelijkse huurprijs lager dan de winst op de elektriciteits- en waterfactuur.

Impacters

Ondernemer: Adeline Michaux
Het is de missie van Impacters om een circulaire bedrijfscultuur te ontwikkelen. Om de overgang te stimuleren, helpen ze bedrijven een Impacters Movement te bouwen door de combinatie van verschillende tools en oplopend in steeds intensievere fases: van de flexibiliteit en gamificatie van een digitale app, met circulaire innovatieve workshops, via coaching tot een circulaire leveranciersdatabase.

Carbon+Alt+Delete

Ondernemer: Kenneth Van den Bergh
Carbon+Alt+Delete is een vzw met als missie klimaatverandering te bestrijden door mensen te informeren en te activeren. De focus hiervoor ligt op 3 domeinen:

  1. Een eenvoudige maar accurate tool om de jaarlijkse CO2-uitstoot voor gezinnen te berekenen
  2. Informeren over welke acties je kan ondernemen om je uitstoot te verminderen
  3. De mogelijkheid om CO2-uitstoot te vernietigen door te investeren in lage-uitstoot activiteiten zoals hernieuwbare energie

De ambitie is om de scope uit te breiden naar bedrijven in België/Europa. Deze uitstoot is echter complexer om te berekenen en veel bedrijven beschikken niet over de middelen om dit te doen. Carbon+Alt+Delete wil een softwareoplossing ontwikkelen om dit probleem aan te pakken.

CAD 400

Biowaste Upcycling

Ondernemer: Sébastien Finet
Biowaste Upcycling is een innovatief bedrijf dat actief is in de strijd tegen voedselverspilling. Keukenafval en restmaaltijden worden verzameld en in de Bio Upcycler geplaatst. De afvalverwerkingscyclus wordt binnen 24 uur afgerond, waarna de voedselresten worden omgezet in 100% droge organische meststof. Daarna wordt gezocht naar de beste lokale bestemming: landbouwers, kwekers, gemeentebesturen, buurtcomités…

WePlog

Ondernemer: Alex Callant
WePlog is een app met gekoppeld dashboard gericht op wandelaars die afval ophalen. Vrijwillige ploggers zullen worden aangespoord om de 'rode' straten op te ruimen (zo worden ze dus gestuurd naar de straten waar het nodig is). Door het gebruik van WePlog kan met enkele vrijwilligers een mooi resultaat worden bereikt in een stad of dorp. Het dashboard is een handig hulpmiddel voor gemeenten die zwerfvuil willen aanpakken.

Weplog 400

Schumacher Sprouts

Ondernemer: Sabine Denis
Geïnspireerd door het internationaal gerenommeerde Schumacher College, wil The Schumacher Sprouts Belgium een plaats creëren voor holistisch onderwijs en leren en systeemdenken om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te gaan. Schumacher Sprouts biedt een educatief programma voor ecologische, sociale en persoonlijke verandering. Ze passen een scala aan onderwijs- en leermethoden toe, variërend van lezingen tot reflectief onderzoek, met de nadruk op actie in het eigen leven van de deelnemers. Binnen 5 jaar wil Schumacher Sprouts in samenwerking met één of meerdere Belgische universiteiten, een erkend masterprogramma opzetten.

Froidefontaine Farm

Ondernemer: Alexis de Liedekerke
Froidefontaine Farm is een boerderij gericht op de ontwikkeling van ecologische landbouw. Froidefontaine Farm beheert 6 activiteiten gekoppeld aan 3 pijlers:

  • Pijler 1: landbouw en voedselbereiding, i.e. het runnen van een incubator voor ecologische boeren en voedselproducenten door het mogelijk maken van agro-ecologisch onderzoek & ontwikkeling van oplossingen in het kader van ons voedselsysteem;
  • Pijler 2: educatie, i.e. inspireren en onderwijzen van mensen met trainingen, bezoeken en andere landbouwactiviteiten, het inspireren en trainen van de nieuwe generatie ecologische boeren;
  • Pijler 3: milieu, i.e. het creëren van een natuurreservaat in het centrum van de boerderij en het continu verbeteren van onze activiteiten op het gebied van CO2-opslag.
Ferme 400
Véronique Smet
Véronique Smet
Head of Marketing & Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.