5 min

Henk Van Cauwenbergh

Geluk dwing je zelf af dankzij hard werken, wilskracht en gedrevenheid.
Henk Van Cauwenbergh
Henk Van Cauwenbergh

In deze rubriek wenst ABN AMRO het woord te geven aan onze partners en invloedrijke personen & bedrijven. Deze keer spraken we met de internationaal gerenommeerde fotograaf Henk Van Cauwenbergh. ABN AMRO en Henk werkten vorig jaar samen aan het boek ‘Sporthelden met een beperking’; veertig moedige portretverhalen van atleten die hun beperking niet in de weg laten staan van hun passie voor sport. En ook dit jaar vonden ze elkaar weer in de samenwerking rond het boek Wonderful Antwerp.

Een vlotte pen en geboeid door beeld, hoe begon jouw verhaal als professioneel fotograaf?

“Als kind wist ik al vrij vroeg wat ik wilde doen met mijn leven. Ik had een vlotte pen en een liefde voor verhalen. Daarom besloot ik me te oriënteren richting de journalistiek. Ik had echter ook een enorme interesse in fotografie. Na mijn studies Pers- en communicatiewetenschappen aan de VUB trok ik richting Parijs om het luik ‘beeld’ verder te ontdekken, mijn vaardigheden op dat gebied aan te scherpen en om eindeloze inspiratie op te doen. En het toeval wilde dat ik in Parijs de kans kreeg om Jeanloup Sieff te ontmoeten, de meest tentoongestelde fotograaf ter wereld! Ik mocht hem zelfs enkele maanden assisteren, een grote eer. Na Parijs, gidste mijn fascinatie voor Van Gogh en Charles Aznavour me richting Provence. Daar ging mijn professionele carrière echt van start. Ik liep stage bij de legendarische fotograaf Peter Lindbergh en assisteerde hem gedurende vier jaar. Tijdens die periode ontstond er een innige vriendschap met de Gipsy Kings, Charles Aznavour himself en uiteraard met mijn mentor Peter Lindbergh. Deze ervaringen en vooral deze persoonlijkheden hebben mij als mens en als fotograaf enorm gevormd. En de rest is geschiedenis, zoals ze zeggen.”

Zou je kunnen zeggen dat jouw internationale carrière deels op geluk berust?

“Door mijn ambitieuze en avontuurlijke ingesteldheid, wist ik al snel dat ik het niet rond de kerktoren in België moest zoeken. Ik moest me op een bepaalde manier onderscheiden in een groep van duizenden fotografen en de juiste opleiding, mentor en locatie zijn cruciale elementen om in dat opzet te slagen. Voor mij was het dan ook een logische, om niet te zeggen noodzakelijke keuze om naar het buitenland te trekken. Ik was echt vastbesloten om carrière te maken, om mijn grote droom te doen uitkomen. Als kind van gescheiden ouders heb ik altijd hard moeten werken voor wat ik wilde. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn studies zelf gefinancierd. En dat harde werken, de opofferingen die daarmee gepaard gaan, geven je zo’n wilskracht, zo’n gedrevenheid dat er eigenlijk geen ruimte is om te mislukken. Dus als je mij vraagt of ik geluk heb gehad, dan is het antwoord ‘ja’, al heb ik dat geluk zelf afgedwongen.”

Waar haal jij als fotograaf je inspiratie, en wat maakt een mooi beeld, een mooi beeld?

“Een mooi beeld bekom je door het naadloos samensmelten van compositie, licht, verhaal en emotie. Voor mij zijn mensen mijn grootste inspiratiebron. Ik zal mijn foto’s dan ook altijd opwaarderen met figuranten, persoonlijkheden, mensen. Het maakt mij niet uit of het sporters, beroemdheden, modellen of oudere mensen zijn. Zolang er maar een levensverhaal op hun gezicht af te lezen valt, ze mooi kunnen bewegen of een uitstraling hebben die nieuwsgierigheid opwekt.”

Je hebt ondertussen heel wat mooie realisaties op je palmares staan, is er een project dat je nauw aan het hart ligt?

“Al mijn projecten heb ik met veel plezier en vooral met veel ziel gedaan, als ik er dan toch een zou moeten uitkiezen dan ga ik voor Les Ballets de Monte-Carlo. Het was een hele eer om in opdracht van Prinses Caroline en Koning Albert II te mogen werken. Dat gaf mij een echte boost en dat was ook meteen het startschot voor Les Brasseries de Paris, de eerste fotostadsgids in grootformaatboek in de reeks. Ik liet me gidsen door mijn goede vrienden die me meenamen naar de plekken waar ze graag vertoeven en waaraan ze de mooiste herinneringen koesteren. Denk maar Charles Aznavour (zanger, acteur en tekstschrijver), Irène Silvagni (hoofdredactrice van Vogue Paris), Omar Sy (acteur en wereldbekend van de film Intouchables) en Chico Bouchikhi (stichter van de Gipsy Kings)… De band die ik met elkeen van deze gidsen heb, maakt dat ik in staat ben een authentieke, warme en persoonlijke getuigenis op beeld vast te leggen en de brasseries een ziel te geven. Na het succes van het boek over Parijs, zijn we naar Londen getrokken en daarna ook naar Amsterdam. En het is met het boek Amazing Flavours of Amsterdam dat ik in contact gekomen ben met ABN AMRO via mijn goede vriend Piet den Boer die er als private banker werkzaam is.”

ABN AMRO, Partner van de toekomst. Is dat een visie waar jij je in kan vinden?

“Net als in mijn werk, draait het bij ABN AMRO om mensen. Het is een bank die tijd investeert in mensen, iets wat in een maatschappij waar alles sneller en vooral digitaler moet, erg waardevol is. Meer nog, de bank steekt haar schouders onder tal van maatschappelijke initiatieven waaronder het G-sportfonds. Het is een mooie visie van partnerschap waar ik me volledig in kan vinden. Daarom dat ik vorig jaar vrijwillig en met veel plezier heb meegewerkt aan het boek Sporthelden met een beperking. Dit jaar verleende ABN AMRO haar samenwerking aan mijn boek Wonderful Antwerp, wat onze warme band verder versterkt heeft. Wonderful Antwerp is een heel mooi koffietafelstuk dat de leukste adresjes van de Scheldestad aanreikt. Het is een echt collectors item en ik hoop dan ook van harte dat iedereen er met volle teugen van geniet. Een groot deel van de eer moet trouwens ook naar mijn vrouw, Els De Vlieghere, gaan. Zij doet namelijk al het Art work van de fotografie en de fotoboeken!

Relaties van ABN AMRO die graag een gesigneerde versie wensen, kunnen mij gewoon een mailtje sturen (henk@henkvancauwenbergh.be) en dan signeer ik het boek met veel plezier.”

Volgt er na Antwerpen nog een stad in België die je zal vereeuwigen in een fotogids?

“Ja hoor, er is een nieuw project in de maak: het kleinste stadje ter wereld in grootboekformaat! Ik ben gevraagd door Marc Coucke om de gastronomie, de natuur, het avontuur en vooral de sfeer waar Durbuy voor staat op beeld vast te leggen in mijn reeks stadsgidsen.”

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.