5 min

Global Weekly: What’s that humming?

Het is de wereldeconomie, die aan een gestaag tempo vooruit stoomt. De groei in China doet het goed en de economie van de eurozone blijft positief verrassen. De beter dan verwachte resultaten van het tweede kwartaal blazen de aandeelmarkten zuurstof in en geven aan dat de fundamentele factoren sterk blijven.

Het is de wereldeconomie, die aan een gestaag tempo vooruit stoomt. De groei in China doet het goed en de economie van de eurozone blijft positief verrassen. De beter dan verwachte resultaten van het tweede kwartaal blazen de aandeelmarkten zuurstof in en geven aan dat de fundamentele factoren sterk blijven.

De wereldeconomie blijft iets sneller groeien dan haar trend. In China zijn de economische groei en industriële productie de laatste tijd sterker dan verwacht. Eigenlijk dachten de meeste analisten dat de economische groei enigermate zou gaan vertragen. Gezien het grote aandeel van de Chinese economie in de kortetermijntrend van de wereldgroei is dit een belangrijk en bemoedigend signaal.

Europa doet het ook beter dan voorspeld, met een aantal positieve verrassingen die de aankomende cyclische opleving bevestigen. De toonaangevende index van het vertrouwen van de Duitse ondernemers in de economie, de Ifo-index, is in juli voor de zesde maand op rij gestegen en vestigt daarmee een nieuw decennialang record. De trend trekt ook andere landen mee in zijn kielzog. Zo gaan tevens Italië, Frankrijk en Spanje er goed op vooruit.

En nu de wereldeconomie gonst van de bedrijvigheid is het logisch dat de centrale banken, meer bepaald de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve, doorgaan met hun plannen om het monetaire beleid te normaliseren. Gezien de lage inflatie zien ze wel geen reden om overhaast te werk te gaan. Na het economische symposium in Jackson Hole eind augustus wordt een en ander vast duidelijker. Dit jaar is het hoofdthema van de bijeenkomst 'Een dynamische wereldeconomie koesteren'.

Update aandelenmarkten

Er was in de voorbije week weinig animo op de aandelenmarkten en de volatiliteit staat – gemeten met de Vix-index – op een historisch laag niveau. In deze rustige context heeft de S&P 500 woensdag een nieuw record neergezet nadat Apple sterke kwartaalresultaten publiceerde. De Amerikaanse aandelen zijn sinds het begin van het jaar met zowat 10% gestegen. In eurotermen zijn ze wel gedaald, aangezien de dollar met ongeveer 13% is gezakt. Ook de Europese STOXX 600 is deze week gestegen, maar staat nog altijd bijna 5% onder zijn niveau van mei vorig jaar.

De publicatie van de winstcijfers van het tweede kwartaal draait nu op volle toeren. Twee derde van de Amerikaanse en Europese bedrijven hebben hun cijfers al bekendgemaakt. Onze conclusie is dat zowel de Amerikaanse als Europese bedrijven tot dusver verkoop- en omzetcijfers boven de verwachtingen hebben gepubliceerd.

De Amerikaanse bedrijven presteerden iets rechtlijniger en alle sectoren deden het beter dan geanticipeerd. In Europa zagen we bij de bedrijven in sectoren als consumptiegoederen en industrie eerder gemengde prestaties. De winstgroei is in Europa echter toegenomen, aangezien de omzet in belangrijke sectoren zoals banken, gezondheidszorg en industrie vorig jaar in een dip zat.
Het markantste bedrijfsnieuws kwam van Apple. Het grootste techbedrijf ter wereld presteerde vorig kwartaal beter dan voorspeld. De aandelen van Apple zijn met 6% gestegen tot een nieuw absoluut record. Apple heeft ook sterke vooruitzichten voor het volgende kwartaal. Dat tempert dan meteen ook de geruchten dat de nieuwe iPhone vertraging zou oplopen door een tekort aan onderdelen. Er was ook slecht nieuws: de Amerikaanse fabrikant van sportkleding Under Armour gaf een winstwaarschuwing uit. Het bedrijf krijgt op zijn thuismarkt niet alleen concurrentie van spelers als Nike en Adidas, maar ook van nieuwkomers. De aandelen van Under Armour zijn met 9% gezakt.


Update obligatiemarkten

De rente van de Duitse staatsobligaties dook deze week onder 0,50%, wat de bovengrens van het handelsbereik dit jaar weerspiegelt, althans tot de toespraak van ECB-voorzitter Mario Draghi eind juni in het Portugese Sintra. En hoewel Draghi en Fed-voorzitster Janet Yellen zich tijdens latere persconferenties gematigder opstelden, slagen de Duitse staatsobligaties er niet in om blijvend terug te keren tot de niveaus van de eerste jaarhelft. Dat kan een teken zijn dat meer marktdeelnemers rekening houden met het effect van de tapering – de afbouw van activa-aankopen – in Europa.

Door de gestage economische groei in de eurozone in het tweede kwartaal (+0,6% tegenover het voorgaande kwartaal) en een lichtjes hogere kerninflatie (1,2% in juli) wordt een verstrenging van het monetaire beleid van de ECB steeds waarschijnlijker. Niettemin is de algemene inflatie nog niet op het peil dat de centrale bank graag had gezien en leidt de sterke euro tot scepticisme. De marktdeelnemers hopen nieuwe vooruitzichten te krijgen wanneer de centrale bankiers eind augustus samenkomen in Jackson Hole.

De politieke risico's in Europa lijken af te nemen. De peilingen geven aan dat bondskanselier Angela Merkel waarschijnlijk een vierde ambtstermijn zal kunnen aanvatten na de verkiezingen in september. Verder zijn de beleggers nog niet echt bezig met de Italiaanse verkiezingen. Daardoor zijn de perifere spreads lager dan in de eerste jaarhelft.


Asset allocation

De beleggingsstrategie van ABN AMRO bestaat nog steeds uit een overweging in aandelen, een onderweging in obligaties en een grote cashpositie in de defensieve profielen. Binnen alternatieve beleggingen is vastgoed overwogen, zijn de hedgefondsen neutraal en hebben we geen grondstoffen.


Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.