5 min

Global Weekly: Terug naar normaal

De markten lijken redelijk te reageren op de recente gebeurtenissen. De meeste aandelenmarkten zijn deze week lichtjes gestegen. Aandelenmarkten lijken een logische reactie te vertonen op de recente nieuwsstroom. Gebeurtenissen zoals de Duitse verkiezingen, aankondigingen van centrale banken en Noord-Koreaanse rakettesten worden blijkbaar zonder al te veel drama geanalyseerd en verwerkt. Het 'terug naar normaal'-sentiment is stilaan voelbaar in alle aandelen-, obligatie- en valutamarkten.
Global Weekly: Terug naar normaal
Global Weekly: Terug naar normaal

De markten lijken redelijk te reageren op de recente gebeurtenissen. De meeste aandelenmarkten zijn deze week lichtjes gestegen. Aandelenmarkten lijken een logische reactie te vertonen op de recente nieuwsstroom. Gebeurtenissen zoals de Duitse verkiezingen, aankondigingen van centrale banken en Noord-Koreaanse rakettesten worden blijkbaar zonder al te veel drama geanalyseerd en verwerkt. Het 'terug naar normaal'-sentiment is stilaan voelbaar in alle aandelen-, obligatie- en valutamarkten.

Het laatste marktnieuws was de aankondiging deze week van Trumps belastinghervormingsplan. Nadere gegevens ontbreken nog. Hoewel belastingverlagingen bijna altijd positief worden onthaald, zouden Trumps belastinghervormingen toch door politieke obstakels kunnen worden vertraagd of belemmerd. De democraten zullen wellicht ook hevig oppositie voeren, maar er zal wel een of ander compromis uit de bus komen. Daarnaast is het nog te vroeg om de effecten van die hervormingen op bedrijven of markten te beoordelen.

Update aandelenmarkten

In het algemeen hebben de aandelenmarkten de afgelopen twee weken hun geleidelijke stijging voortgezet. Beleggers voegen steeds meer risico toe aan hun portefeuilles en de volatiliteit is opnieuw laag. Dit wijst erop dat de angst voor een escalatie van de politieke risico's tussen de VS en Noord-Korea is afgenomen. Een sterkere Amerikaanse dollar tegenover de euro hielp deze week de Europese markten.

De financiële sector heeft geprofiteerd van recente verklaringen van de Amerikaanse Federal Reserve waardoor de marktverwachtingen over Amerikaanse renteverhogingen zijn toegenomen. De aandelenmarkten waren met de stijgende olieprijzen ook getuige van een rotatie van grote IT-aandelen naar energieaandelen. Amerikaanse smallcaps profiteerden van beleggers die op zoek zijn naar opportuniteiten nu largecaps hoog gewaardeerd staan en Trumps hervorming van de vennootschapsbelasting vorm begint te krijgen.

Slechts enkele bedrijven hebben tot dusver hun resultaten voor het derde kwartaal bekendgemaakt. De meesten zullen dit pas vanaf medio oktober doen. Met die resultaten zal het duidelijker worden in welke mate de euro, die sinds eerder dit jaar sterker is, een negatieve impact heeft op de rentabiliteit van Europese bedrijven. Nike stelde beleggers teleur met de bekendmaking van een winstdaling door een verlies aan marktaandeel.

De uitslag van de Duitse verkiezingen liet de markten blijkbaar koud. Het eindresultaat is moeilijk te voorspellen omdat er nog een coalitie moet worden gevormd.

Update obligatiemarkten

De Amerikaanse Federal Reserve heeft verklaard dat ze op haar eigen prognoses gaat vertrouwen en ze eventuele komende dalingen in groei- of inflatiecijfers door de recente orkanen iets gemakkelijker "door de vingers zal zien". Aangezien de Fed de kerninflatieprognoses voor 2017 en 2018 neerwaarts heeft herzien, lijkt een volgende renteverhoging in december waarschijnlijker. Volgens de obligatiemarkten is de kans op een verhoging in december 70%. In combinatie met een mogelijk belastinghervormingsplan lijken alle elementen aanwezig voor een stijging van de rendementen op Amerikaans staatspapier. Die kan echter opnieuw van korte duur zijn aangezien het belastingplan eerst door het Amerikaanse Congres moet.

De uitslag van de Duitse verkiezingen was enigszins verrassend en iets minder periferievriendelijk. De algemene verwachting was immers dat de grote coalitie zou worden voortgezet, maar alles wijst er nu op dat Merkels CDU/CSU-alliantie een coalitie zal moeten vormen met de liberalen (FDP) en de groene partij. Spreads op staatsobligaties van perifere landen werden ietwat verkocht (stegen lichtjes), maar zullen gedurende de coalitieonderhandelingen wijd verspreid blijven. De focus ligt nu op welke ministerposten naar de kleinere partijen gaan.

Spaanse spreads bleven redelijk stabiel en negeerden het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober ondanks de broeiende politieke onvrede in Catalonië die momenteel steeds zorgwekkender lijkt. De kans dat de voorstanders van onafhankelijkheid meer steun krijgen, is duidelijk toegenomen gezien de niet al te diplomatieke aanpak van de Spaanse regering om het referendum te verhinderen. Een succes houdt een gevaar in voor andere autonome regio's zoals het Baskenland of andere Europese landen.

Update valutamarkten

Sinds eind augustus heeft de EUR/USD meermaals 1,20 overschreden, maar kon nooit op dat niveau blijven. Volgens ons zijn de overdreven netto long-europosities in de futuresmarkt hiervoor verantwoordelijk. Speculatieve beleggers zijn al gepositioneerd voor een sterke euro, dus wordt er onvoldoende gekocht om de EUR/USD opwaarts te stuwen. Omdat de EUR/USD niet boven de 1,20 kon blijven, zijn sommige beleggers bovendien misschien zenuwachtig geworden en hebben ze winst genomen op long-europosities. Anderen zullen wachten op een nieuwe rally naar 1,20.

Als de correctie in EUR/USD aanhoudt, zal op lagere niveaus waarschijnlijk winst worden genomen waardoor de totale correctie zal versnellen. We verwachten dat de EUR/USD de komende dagen en weken zal blijven corrigeren. Die beweging zou deze week kunnen worden versneld als Fed-medewerkers agressievere dan verwachte verklaringen afleggen. Al met al denken we dat de EUR/USD tot 1,15 kan zakken. Wanneer de netto long-europosities kleiner zijn geworden, zal de EUR/USD tegen het jaareinde opnieuw rallyen naar 1,20.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.