5 min

Global Weekly: Stap voor stap (maar wel voorzichtig)

Gisteren heeft de ECB aangekondigd hoe ze de volgende stap terug naar een normaler monetair beleid gaat aanpakken: traag en voorzichtig om de markten niet te verstoren.

Gisteren heeft de ECB aangekondigd hoe ze de volgende stap terug naar een normaler monetair beleid gaat aanpakken: traag en voorzichtig om de markten niet te verstoren.

De Europese Centrale Bank heeft aangekondigd dat het tempo van activa-aankopen tot het einde van het jaar 60 miljard euro blijft. Dit bedrag wordt in januari dan gehalveerd tot 30 miljard euro en dit tot september 2018 of zelfs langer, afhankelijk van de inflatieomgeving. Daarnaast worden de hoofdsommen van vervallende obligaties voor een lange periode belegd. Met haar verklaringen wil de ECB beleggers geruststellen dat de belofte van ECB-voorzitter Mario Draghi om "alles te doen wat nodig is" nog steeds geldt. De centrale bank heeft de voornaamste rentes deze week niet aangepast. De obligatierendementen daalden en blijven onder 0,50% terwijl perifere spreads een beetje ruimte hebben om te verstrakken tot het politieke nieuws de overhand krijgt.

In de VS heeft Donald Trump gezegd dat hij tegen 3 november de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve zal aankondigen. De laatste dagen zijn de rendementen op Amerikaans staatspapier gestegen omdat beleggers uitkijken naar aanwijzingen over wie het volgende Fed-hoofd zou kunnen zijn en of Trump succes zal boeken met zijn belastinghervormingsplannen. Volgens de laatste berichten gaat Trumps voorkeur uit naar Jerome Powell, de enige republikein in de Raad van Gouverneurs, of John Taylor, die bij de republikeinen in het Congres veel aanzien geniet. Een voorzitter en vicevoorzitter benoemen is ook een optie. Hoewel Taylor bekendstaat als een berucht criticus van de monetaire beleidskoers van de Fed, zal hij moeilijk grote veranderingen kunnen doorvoeren gezien de huidige gunstige economische omstandigheden met een nagenoeg volledige werkgelegenheid en een inflatie die onder het Fed-doel van 2% ligt maar niet verontrustend laag is. In elk geval denken we dat het beleidspad op korte termijn niet veel zal verschillen van het huidige. Hierdoor zouden de rendementen op Amerikaans staatspapier dus voorlopig binnen hun handelsmarge van 2% tot 2,60% moeten blijven.

Update aandelenmarkten

De markten zijn deze week gestegen. Rentegevoelige sectoren zoals telecom en vastgoed presteerden minder goed terwijl de rentes stegen. De cyclischere sectoren zoals IT, financiële instellingen en materialen presteerden het best. Het resultatenseizoen voor het derde kwartaal is in volle gang. In de VS heeft ongeveer 20% van de bedrijven zijn resultaten bekendgemaakt en in Europa ongeveer 15%. Alles samen genomen, kunnen we zeggen dat de Amerikaanse bedrijfswinsten tot dusver zoals verwacht of iets beter dan verwacht zijn. In Europa lopen er enkele achterop maar in veel gevallen is dit te wijten aan negatieve valutaeffecten.

Achter deze algemene resultaten schuilen grote verschillen. Zo steeg de Franse luxegoederenproducent Kering met meer dan 7% na de bekendmaking van een organische groei van maar liefst 23%. De fabrikant van Puma en Gucci profiteerde van de toegenomen vraag in Azië. Caterpillar, de Amerikaanse producent van mijnbouw- en bouwmachines, herzag zijn winstvooruitzichten opwaarts en overtrof de gerealiseerde winstvooruitzichten nu mijnbouwbedrijven opnieuw beginnen te investeren en wordt verwacht dat Caterpillar-producten zullen profiteren van infrastructuurinvesteringen.

Er waren ook enkele negatieve verrassingen. Het industrieconglomeraat General Electric bijvoorbeeld kwam vorige week met een winstwaarschuwing omdat het bedrijf problemen ondervindt in zijn transportafdeling. De winstvooruitzichten werden met 33% verlaagd. Oliedienstenbedrijf Halliburton zag het aantal orders toenemen nu de activiteit in de energiesector herneemt. En zijn beschikbare productiecapaciteit is voor 2018 zelfs uitverkocht. Het bedrijf kon die gunstigere omstandigheden echter niet omzetten in betere marges, tot grote teleurstelling van de beleggers.

Asset allocation

Op de laatste vergadering van het ABN AMRO Investment Committee is beslist om wat winst te nemen in aandelen en een deel van de opbrengst te beleggen in staatsobligaties van opkomende markten. De totale asset allocation bestaat nog steeds uit een voorkeur voor aandelen boven obligaties en een neutrale positionering ten aanzien van alternatieve beleggingen zoals hedgefondsen, grondstoffen en vastgoed.

Update valutamarkten

Het pond boekt vooruitgang nadat het Britse GDP beter was dan verwacht. Dit leidde tot hogere rendementen op Britse staatsobligaties en een zekere opwaartse aanpassing van de verwachtingen over renteverhogingen van de Bank of England dit en volgend jaar. Het pond is daarom over de hele lijn gestegen. EUR/GBP zakte onder 0,89 en GBP/USD is weer boven 1,32 gestegen. Na de ECB-aankondiging van deze week hangt de richting van EUR/GBP nu af van de monetaire beleidsvergadering van de Bank of England op 2 november.

Voor volgende week hebben financiële markten een renteverhoging door de Bank of England nagenoeg volledig ingecalculeerd. Als de Bank of England de rente niet verhoogt, zal het pond wellicht zware klappen krijgen.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.