5 min

Global Weekly: So far, so good

De wereldeconomie blijft het goed doen. Dit wordt bevestigd door de groeicijfers van het derde kwartaal in China en het 'Beige Book' van de Amerikaanse Federal Reserve. De start van het resultatenseizoen voor het derde kwartaal was echter geen onverdeeld succes.

De wereldeconomie blijft het goed doen. Dit wordt bevestigd door de groeicijfers van het derde kwartaal in China en het 'Beige Book' van de Amerikaanse Federal Reserve. De start van het resultatenseizoen voor het derde kwartaal was echter geen onverdeeld succes.

Update macro-economie

In Beijing is de Chinese Communistische Partij bijeengekomen voor haar 19e Nationaal Congres. Tegelijkertijd werd de reële bbp-groei van het derde kwartaal bekendgemaakt. Die bedraagt 6,8% op jaarbasis, wat overeenkomt met de marktverwachtingen, ook de onze. In het eerste en tweede kwartaal bedroeg de groei 6,9% op jaarbasis. Ondanks de dalende economische groei waren de maandelijkse activiteitencijfers voor september een beetje sterker dan in augustus. Industriële productie en retailverkoop versnelden respectievelijk tot 6,6% en 10,3% op jaarbasis (van 6,0% en 10,1% in augustus). Al met al steeg de maandelijkse bbp-raming van Bloomberg weer naar 7,2% op jaarbasis in september (augustus: 6,9%), maar bleef duidelijk onder de piek van juni van 7,7%. Deze ontwikkelingen sluiten aan op onze visie dat de economische groei in de eerste jaarhelft heeft gepiekt, hoewel de groei degelijk blijft (ondersteund door een herstellende wereldgroei en -handel) en nog steeds duidelijk hoger is dan het doel van Beijing voor 2017 van 6,5%. We verwachten in 2017 een groei van 6,8% voor het volledige jaar en in 2018 een lichte daling naar 6,5%. In deze context verwachten we dat Beijing zijn gerichte verstrakking gaat verderzetten om zo de buitensporige hefboomwerking te verminderen, maar zeker niet agressief zal verstrakken aangezien dit een aanzienlijke impact zou hebben op de kredietstromen naar de reële economie.

Update aandelenmarkten

In de aandelenmarkten liepen de resultaten deze week uiteen. De S&P 500- en Dow Jones-indexen bereikten woensdag nieuwe hoogten omdat beleggers ervan overtuigd zijn dat het resultatenseizoen voor het derde kwartaal goed zal zijn. De Nikkei-index bereikte ook zijn hoogste niveau in 20 jaar. Europese aandelen daarentegen gingen er donderdag op achteruit. De constitutionele crisis in Spanje houdt aan en de centrale regering blijkt bereid te zijn om de Catalaanse autonomie te schorsen.

Het resultatenseizoen voor het derde kwartaal ging deze week van start met tal van bedrijven die hun resultaten bekendmaakten. Het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken maar de start was geen onverdeeld succes. Unilever stelde teleur omdat de verkoop van roomijs in Europa werd getroffen door het slechte weer en de orkanen een negatieve impact hadden op de Amerikaanse omzet. SAP – het grootste Europese softwarebedrijf – beantwoordde ook niet aan de verwachtingen want de cloudinkomsten groeiden minder dan verwacht. Magazijnautomatiseringsbedrijf Kion Group kwam met een winstwaarschuwing omdat de orders voor apparatuur trager dan verwacht binnenkomen. Tot slot kreeg reclamebureau Publicis klappen na de bekendmaking van zwakke derdekwartaalcijfers.

Binnen IT overtroffen ASML en IBM de verwachtingen. Netflix maakte een forse abonneegroei bekend tot bijna 100 miljoen wereldwijd, maar de aandelen hadden te lijden onder winstnemingen. De cashburn van het bedrijf is nog steeds hoog door investeringen in content. Tot slot steeg Adobe met bijna 10% nadat het bedrijf op een event van analisten positieve vooruitzichten voor 2018 had gegeven.

Update obligatiemarkten

De Amerikaanse Federal Reserve heeft in haar 'Beige Book' de recente economische trends in de VS herbevestigd die bestaan uit een gematigde groei, gezonde arbeidsmarkt en bescheiden prijsdruk. Minister van Financiën Steven Mnuchin onderstreepte de behoefte aan belastinghervormingen om aandelenwaarderingen te ondersteunen, maar de obligatiemarkten waren niet onder de indruk van zijn krachtige uitlatingen. De langetermijnrentes bleven ongewijzigd. Fed-voorzitter Janet Yellen zinspeelde op een renteverhoging waardoor de kans op een verhoging van de federal funds rate in december steeg van 72 naar 80%. De markt wordt ook zenuwachtig over wie de opvolger van Yellen wordt. De Amerikaanse kortetermijnrente, die gevoeliger is voor het monetaire beleid, ging hierdoor omhoog.

De ECB bereidt de markten voor op een 'slow cook' wanneer ze op 26 oktober bijeenkomt voor een beleidsvergadering. Op basis van een gezamenlijke mediamededeling van beleidsmakers de laatste weken verwachten markten een voortzetting van de ECB-stimuli maar in een trager tempo. De angst voor een marktverstoring ebt weg omdat de vrees is afgenomen dat door de kapitaalverdeelsleutels limieten zouden worden bereikt. De verwachtingen zijn hoog dat het aankoopprogramma van bedrijfsobligaties op het huidige niveau wordt voortgezet. Als zodanig blijven kortetermijnrentes van de eurozone verankerd en de spreads van bedrijfsobligaties blijven klimmen. Door de aanhoudende politieke impasse in Spanje is de spread op Spaanse staatsobligaties breder geworden. Ons basisscenario blijft dat beide partijen op middellange termijn tot een of ander akkoord zullen komen. Alles wel beschouwd zien we echter geen interessante waarderingen die een verhoging van onze positionering zou verantwoorden.

Update valutamarkten

In de komende weken kan de EUR/USD het vorige hoogste peil van 1,2092 opnieuw benaderen en mogelijk zelfs overschrijden. De kans op een forse correctie van de euro is volgens ons echter nog steeds reëel. De netto longposities in euro zijn nog steeds overdreven groot. Een trigger voor een winstnemingsgolf kan van beide kanten komen. Er zijn risicovolle gebeurtenissen zoals de verkiezingen in Japan op 22 oktober en de ECB-vergadering van 26 oktober. We verwachten dat de dollar en yen minstens tot die gebeurtenissen zwak zullen blijven en de euro sterk. Vroeg of laat gaan beleggers waarschijnlijk winst nemen op een deel van hun longposities in euro met een forse correctie van de euro tot gevolg, maar geen trendommekeer. We behouden onze prognose voor eind 2017 en 2018 op respectievelijk 1,20 en 1,30.

Asset allocation

De beleggingsstrategie van ABN AMRO bestaat nog steeds uit een voorkeur voor aandelen boven obligaties en een grote cashpositie in de defensieve profielen. Binnen alternatieve beleggingen zijn vastgoed, hedgefondsen en grondstoffen neutraal.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.