5 min

Global Weekly: Nog steeds de wind in de zeilen

Beleggers hadden deze week heel wat aan hun hoofd. De nieuwe Fed-voorzitter werd aangekondigd, de Bank of England trok de rente op, S&P verhoogde de Italiaanse rating en het resultatenseizoen is in volle gang. Aandelen zetten hun stijging voort.

Beleggers hadden deze week heel wat aan hun hoofd. De nieuwe Fed-voorzitter werd aangekondigd, de Bank of England trok de rente op, S&P verhoogde de Italiaanse rating en het resultatenseizoen is in volle gang. Aandelen zetten hun stijging voort.

Update obligatiemarkten

Beleggers hadden vooral oog voor de vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve van 1 november, na een week van overwegend goed nieuws over de Amerikaanse economie. Zo bedroeg de groei voor het derde kwartaal 3%, veel hoger dan de marktverwachtingen. In de vergadering werd geen renteverhoging aangekondigd, maar de Fed heeft beleggers duidelijk voorbereid op een verhoging in december en erkende dat de economische groei "degelijk" was en niet enkel "bescheiden" toenam. Een duidelijk teken aangezien markten nu een renteverhoging verwachten met een waarschijnlijkheid van meer dan 87%.

Een ander belangrijk thema was wie president Trump als volgende Amerikaanse Federal Reserve-voorzitter kiest. Trump heeft Jerome 'Jay' Powell, momenteel lid van de Raad van Gouverneurs van de Federal Reserve, voorgedragen als opvolger van Fed-voorzitter Janet Yellen. Powell heeft de accommoderende beslissingen van Yellen meestal gesteund en is vóór een zekere versoepeling van de bancaire regelgeving. Indien de Senaat zijn aanstelling bevestigt, neemt Powell in februari 2018 het roer over (zie ook de Marktcommentaar: Trump kiest stabiliteit: Powell voorgedragen als Federal Reserve-voorzitter).

In Europa waren de grote thema's de politieke crisis in Spanje en de verhoging van de Italiaanse kredietwaardigheid door ratingbureau S&P. De perifere staatsobligaties van de eurozone zijn verder verstrakt en het Europese inflatierisico is nog afgenomen. Na de onafhankelijkheidsverklaring van de lokale regering was de reactie van de Spaanse regering op het koppige Catalonië om artikel 155 van de grondwet in te roepen en de regio politiek dus zo goed als volledig over te nemen. Daarnaast was de markt verheugd over de onverwachte ratingverhoging van Italië door S&P van BBB- naar BBB. S&P vindt de daling van de schuld/bbp-ratio naar haar doel van 2,1% positief, evenals de snelle verkoop door Italië van slechte leningen van de noodlijdende Banca Monte Dei Paschi di Siena en twee banken in Veneto. Het verschil tussen de rendementen op Italiaanse staatsobligaties en Duitse 10-jarige staatsobligaties daalde van 175 naar 143 basispunten (bp). S&P verhoogde ook de rating van Italiaanse banken.

Update macro-economie

Zoals algemeen verwacht, heeft de Fed in haar vergadering deze week het streefbereik voor de federal funds rate ongewijzigd gelaten op 1,0% à 1,25%. In haar verklaring zei de centrale bank dat "de arbeidsmarkt nog sterker is geworden en de economische activiteit goed is toegenomen ondanks ontregelingen door de orkanen. De inflatie voor andere items dan voeding en energie is echter nog altijd laag. Het Comité verwacht nog steeds dat de economische activiteit in een gematigd tempo gaat toenemen en dat de arbeidsmarktomstandigheden nog enigszins gaan versterken. De verwachting is dat de inflatie op 12 maanden op korte termijn iets onder 2% zal blijven maar op middellange termijn zal stabiliseren rond de 2%. De risico's voor de economische verwachtingen op korte termijn lijken overwegend evenwichtig. De monetaire beleidskoers blijft accommoderend. De economische omstandigheden zullen wellicht zodanig evolueren dat geleidelijke verhogingen van de federal funds rate gerechtvaardigd zijn. Het balansnormalisatieprogramma dat in oktober 2017 van start is gegaan, gaat door."

Financiële markten hebben een renteverhoging van 25 bp in december en een andere ergens volgend jaar ingecalculeerd. ABN AMRO verwacht ook geleidelijke verhogingen van de federal funds rate (twee verhogingen met 25 bp) tussen nu en eind 2018. Rekening houdend met de sterkte van de Amerikaanse economie is de kans op meer dan twee renteverhogingen toegenomen. De Fed-verklaring bevatte geen grote verrassingen. De reactie van de financiële markten was dan ook beperkt. Het rendement op Amerikaans staatspapier is met enkele basispunten gestegen en ondersteunde zo de Amerikaanse dollar.

Update aandelenmarkten

Aandelen kenden een goede week. Ze gingen er met bijna 1% op vooruit zoals ook te zien was in de MSCI World-index, de wereldwijde aandelenbenchmark. De Eurostoxx 600- en S&P 500-indexen stegen ook met bijna 1%, ondersteund door het goede resultatenseizoen tot dusver. Het resultatenseizoen voor het derde kwartaal is nu halfweg. Circa 60% van de bedrijven in de VS heeft zijn resultaten bekendgemaakt alsook 50% in Europa en 40% in Japan. In de drie regio's is de winst per aandeel meer dan algemeen verwacht gestegen en een bovengemiddelde meerderheid van bedrijven heeft beter dan verwachte resultaten bekendgemaakt. De VS maakten zelfs betere winsten dan Europa bekend, niettegenstaande dat bedrijven van beide regio's gemiddeld een winstgroei van 7 tot 10% realiseerden.

De sector die opnieuw het meest verraste, was de IT-sector, die zijn winst per aandeel op jaarbasis met bijna 19% zag toenemen. Bovendien deed maar liefst 97% van de Amerikaanse IT-bedrijven het beter dan verwacht, net als 82% van de Europese bedrijven. Dat verklaart waarom de sector een van de best presterende sectoren was vorige week en tot dusver in 2017. De telecom- en nutssectoren liepen deze week echter achter. Hun winsten daalden met 1-2% op jaarbasis en waren niet hoger dan algemeen verwacht. Een van de grote winnaars deze week was Amazon met een stijging van meer dan 10%. Het bedrijf maakte opnieuw een groeiversnelling bekend, vooral in zijn cloudactiviteit, Amazon Web Services. Het aandeel met de grootste daling was van het farmaceutische bedrijf Teva, dat nog maar eens een teleurstellende update rapporteerde met een veel lager dan verwachte prognose voor het vierde kwartaal. De generische geneesmiddelenactiviteit staat al onder druk van de concurrentie en alles wijst erop dat dit voorlopig zo blijft.

Update valutamarkten

Zoals algemeen verwacht, heeft de Bank of England (BoE) haar officiële rente met 25 bp opgetrokken tot 0,5%. Hoewel er in het comité een duidelijke meerderheid was vóór de beslissing, benadrukte het toch dat een verdere monetaire verstrakking redelijk traag en bescheiden zou verlopen. Ons basisscenario is dat de BoE de rentetarieven in de komende maanden ongewijzigd zal laten. Het minder sterk dan verwachte inflatierapport van de Bank of England leidde over de hele lijn tot een scherpe uitverkoop van het pond. EUR/GBP klom opnieuw boven 0,89 terwijl GBP/USD naar een lage 1,31 zakte. EUR/GBP zal in de komende weken wellicht opnieuw naar 0,90 klimmen. Daarnaast zal het pond waarschijnlijk ook tegenover de Amerikaanse dollar verzwakken. GBP/USD zou op korte termijn naar 1,30 kunnen zakken.

Asset allocation

De beleggingsstrategie van ABN AMRO bestaat nog steeds uit een voorkeur voor aandelen boven obligaties en een grote cashpositie in de defensieve profielen. Binnen alternatieve beleggingen zijn vastgoed, hedgefondsen en grondstoffen neutraal.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.