5 min

Global Weekly: Markten verrast door de Fed

Centrale banken zitten gevangen tussen sterke groei en lage inflatie. Op haar septembervergadering leek de Amerikaanse Federal Reserve er echter nog steeds vertrouwen in te hebben. Ratingbureau S&P verlaagde de kredietwaardigheid van China met een stapje.

Centrale banken zitten gevangen tussen sterke groei en lage inflatie. Op haar septembervergadering leek de Amerikaanse Federal Reserve er echter nog steeds vertrouwen in te hebben. Ratingbureau S&P verlaagde de kredietwaardigheid van China met een stapje.

Update macro-economie

Op haar septembervergadering woensdag heeft de Amerikaanse Federal Reserve beslist dat ze in oktober begint met haar balansvermindering via een geleidelijke terugschroeving van herbeleggingen van vervallende activa. De Fed had in juni haar gedetailleerde uitvoeringsstrategie al gepubliceerd. Zo wil ze tegen eind volgend jaar een balans die meer dan 400 miljard USD kleiner is. De beslissing om het proces volgende maand te starten en de strategie beantwoordden aan de verwachtingen.

Het comité heeft ook beslist om het streefbereik voor de federal funds rate op 1 à 1,25% te behouden. Tegelijkertijd was de mediaanprognose van het comité nog steeds dat het streefbereik dit jaar met nog 25 basispunten en volgend jaar met nog 75 basispunten moet stijgen, in overeenstemming met de prognose van juni.

De Fed blijft vertrouwen hebben in de inflatievooruitzichten op middellange termijn, ondanks de recente zwakke inflatietrends. De ongewijzigde prognoses voor de fed funds rate wijzen erop dat de Fed toch meer bereid is om de rentes te verhogen dan de financiële markten hadden verwacht. Dit leidde tot een sprong in de rendementen op Amerikaans staatspapier en de Amerikaanse markten, en financiële markten stelden hun visie over het mogelijke verloop van kortlopende rentes opwaarts bij.

Wij zijn enigszins verrast door het vertrouwen dat de Fed blijft hebben in de inflatievooruitzichten op middellange termijn en haar wens om de rentes dit jaar opnieuw te verhogen. We blijven bij onze visie dat de Fed tot maart 2018 gaat wachten voor haar volgende renteverhoging. De inflatietrend zal dus wellicht blijven teleurstellen. Niettemin is de kans op nog een renteverhoging dit jaar duidelijk groter geworden.


Update aandelenmarkten

In de VS werden de markten deze week gestuurd door de rentegevoeligheid en olieprijsbewegingen. Terwijl de belangrijkste indexen, zoals de S&P 500 en de Europese Stoxx 600, kleine winsten behaalden, week de sectorprestatie af. Obligatierentes stegen en rentegevoelige sectoren zoals nutsdiensten en vastgoed verloren 1,5%. De financiële sector daarentegen, en dan vooral banken, profiteerden van een stijgende rentecurve en wonnen 1,5%. Olieprijzen zetten hun kleine opwaartse beweging voort die ze deze zomer hadden ingezet. Hierdoor won de oliesector deze week 1,5%.

De trend van het onlinewinkelen maakte deze week opnieuw een slachtoffer: de Amerikaanse speelgoedketen Toys "R" Us vroeg het faillissement aan. Onlinewinkelen is daarentegen een goede zaak voor pakjesdiensten zoals FedEx dat zijn resultaten voor het fiscale eerste kwartaal bekendmaakte. Zijn pakketpostactiviteiten groeien goed hoewel de Europese afdeling een verlies van 100 miljoen USD moest nemen door een recente cyberaanval. Al met al steeg het aandeel met 2,5%. De Spaanse kledingketen Inditex, eigenaar van Zara, maakte lager dan verwachte resultaten bekend voor het tweede kwartaal. Het bedrijf werd dit jaar getroffen door de stijgende euro en daalde met 1%.

De Europese automakers stonden vorige week ook in de belangstelling met de start van de Internationale Automobilausstellung, beter bekend als het autosalon van Frankfurt. Dé onderwerpen van gesprek waren e-mobiliteit en toekomstperspectieven nu de sector een scherpe bocht neemt naar elektrische voertuigen. Volkswagen kondigde een investeringsprogramma van meerdere miljarden euro aan voor de elektrificatie van zijn gamma. CEO Matthias Müller liet doorschemeren dat de vraag naar de gegeerde lithium-ionbatterijen waarschijnlijk het aanbod zal overstijgen. Daarnaast meldde de Chinese regering vorige week dat ze een volledige verkoopstop overweegt voor wagens die op fossiele brandstoffen rijden. Dat had een sterke impact op lithiummijnen zoals Albemarle die deze week met 8% steeg. Op lange termijn is er genoeg lithium in de wereld, maar het duurt al snel drie tot vijf jaar voor een nieuwe mijn in gebruik kan worden genomen. Mijnen die al operationeel zijn, bevinden zich daarom in een gunstige positie.


Update China

Donderdag heeft ratingbureau Standard & Poor's de Chinese overheidsrating in vreemde valuta op lange termijn verlaagd van AA- naar A+ en de vooruitzichten bijgesteld van negatief naar stabiel. De S&P-ratings komen nu overeen met die van Moody's en Fitch. Deze drie toonaangevende ratingbureaus hebben nu dus opnieuw stabiele vooruitzichten. S&P wees op de lange periode van sterke kredietgroei waardoor de economische en financiële risico's zijn toegenomen.

De beweging was geen complete verrassing aangezien S&P in maart 2016 zijn vooruitzichten naar negatief had bijgesteld terwijl Moody's in mei dit jaar een vergelijkbare verlaging had doorgevoerd. Daarnaast wijzen we al enige tijd op de continue stijging van de totale schuldniveaus van Chinese bedrijven (naar bijna 260% van het bbp in maart 2017) terwijl de kredietgroei sneller blijft stijgen dan de nominale economische groei. De continue schuldopbouw gaat gepaard met het risico op langere termijn van een mogelijke scherpe daling in de toekomstige groei in geval van een ongecontroleerde schuldafbouw.

We verwachten geen systeemcrisis of harde landing in onze vooruitzichten op twee jaar, deels omdat de buitenlandse schuld van China laag is in vergelijking met andere groeimarkten. De spaarquote is ook hoog en de externe buffers zijn nog steeds sterk.

Update obligatiemarkten

De rentes in de VS en Europa gingen deze week verrassend omhoog. De uitkomst van de Fed-vergadering werd door de markt verwacht, maar de Fed-leden blijven rotsvast overtuigd van de sterkte van de economie en volgens hen is de zwakke inflatie van voorbijgaande aard. Daarom zou de Fed op het pad naar een verdere verstrakking van haar monetaire beleid moeten blijven. De prognoses van de Fed-leden voor toekomstige renteverhogingen zijn duidelijk niet veel veranderd. Sinds begin september verwacht de markt ook dat de inflatie geleidelijk gaat stijgen. We blijven bij onze visie dat de onzekerheid omtrent de inflatie de Fed er wellicht van zal weerhouden om de rentes in 2017 opnieuw op te trekken. In 2018 zouden wereldwijde rentes geleidelijk moeten beginnen normaliseren.

Risicovollere vastrentende activa, zoals hoogrentende kredieten en bedrijfsobligaties van opkomende markten, presteerden deze week goed. De laatste werkgelegenheids- en ondernemersvertrouwenscijfers zouden gunstig moeten zijn voor Amerikaanse hoogrentende obligaties. Ratingbureau S&P verlaagde Chinese staatsobligaties met een stapje. Net als de recente stijging van Chinese bedrijfsfalingen had de verlaging geen weerslag op de beleggershonger. Het geloof in een gecontroleerde groei en schuldafbouw houdt aan. Het plan van China om de toegang tot zijn financiële markten te vergroten en buitenlandse beleggers meer controle te geven, werd door de markt goed onthaald.

Asset allocation

De beleggingsstrategie van ABN AMRO bestaat nog steeds uit een overweging in aandelen, een onderweging in obligaties en een grote cashpositie in de defensieve profielen. Binnen alternatieve beleggingen zijn vastgoed, hedgefondsen en grondstoffen neutraal.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.