5 min

Global Weekly: Mario slaat de plank mis

Obligatiemarkten hadden deze week aandacht voor het monetaire beleid, met een opmerkelijke reactie op de ECB-persconferentie. De aandelenmarkten worden nog steeds ondersteund door het resultatenseizoen.
Global Weekly: Mario slaat de plank mis
Global Weekly: Mario slaat de plank mis


Obligatiemarkten hadden deze week aandacht voor het monetaire beleid, met een opmerkelijke reactie op de ECB-persconferentie. De aandelenmarkten worden nog steeds ondersteund door het resultatenseizoen.

Obligatiemarkten – Geen beleidswijziging verwacht

Beleggers lijken monetair beleid belangrijker te vinden dan politiek. Hun focus verschoof immers naar de persconferentie van de Europese Centrale Bank van dinsdag. ECB-voorzitter Mario Draghi trachtte de markten te kalmeren maar slaagde daar niet in aangezien zowel de rendementen als de wisselkoers van de euro tijdens zijn persconferentie stegen.

In de VS wordt de volgende beleidsvergadering van de Federal Reserve op 31 januari de laatste die door Janet Yellen wordt voorgezeten. Op 3 februari draagt ze de leiding over aan Jerome Powell. Voor de markt is dit een non-event aangezien de Fed in december de rente heeft verhoogd en de vergadering van februari niet gepaard zal gaan met geactualiseerde prognoses of een persconferentie. De vergadering moet louter de transitie vergemakkelijken voor Jerome Powell, die de daaropvolgende Fed-beleidsvergadering op 21 maart zal voorzitten.

Het rendement op 10-jarig Amerikaans staatspapier steeg in de loop van de week tot bijna 2,7%, op de voet gevolgd door andere belangrijke staatsobligatiemarkten. Het kent sinds september 2017 een opwaartse trend en staat op het punt om de 30-jarige dalende trendlijn om te keren. We verwachten dat de recentste opwaartse beweging haar limieten heeft bereikt.

Rendementen op langlopende obligaties zijn doorgaans een betrouwbare indicator voor toekomstige inflatietrends, maar momenteel blijft de inflatie laag en onder controle. De laatste opmerking van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin over de ondersteuning van de zwakkere dollar zou op middellange termijn tot een iets hogere inflatie kunnen leiden.

De verbeterende wereldgroei blijft een essentiële motor van de markten en hierdoor lijken politieke risico's geen belangrijke reacties uit te lokken. Er was deze week zowel goed als slecht politiek nieuws. Met de beslissing om coalitiebesprekingen te starten in Duitsland nam de hoop op een nieuwe en stabiele regering in de grootste economie van Europa toe. Tegelijkertijd was de sluiting van niet-essentiële Amerikaanse overheidsdiensten, de zogenaamde shutdown, niet uit het nieuws weg te branden nadat president Donald Trump er eerst niet in slaagde om een akkoord te sluiten met de Democraten en dan op maandag een voorlopig compromis bereikte.

In de aanloop naar de verkiezingen in Italië begin maart verwachten we dat Italiaanse staatsobligaties volatieler en gevoeliger zullen zijn voor politiek nieuws. Voorlopig vertonen de perifere spreads echter nog geen tekenen van onrust.

Aandelenmarkten ondersteund door resultatenseizoen

De week begon met de eerste verjaardag van Trump als Amerikaans president afgelopen vrijdag en een impasse in het Congres die heeft geleid tot de eerste shutdown sinds 2013. Ze eindigde op maandag met de goedkeuring van de financiering tot 8 februari door de Democraten in de Senaat in ruil voor een debat over kindmigranten vóór dezelfde datum. De markten reageerden amper.

Deze week maakten nog heel wat bedrijven hun vierdekwartaalresultaten bekend en hun cijfers staven het verhaal van een wereldwijde opleving. De Europese indexen bewogen afgelopen week zijwaarts terwijl Amerikaanse markten hun stijging voortzetten, zij het met een grillig verloop in eurotermen door de zwakke dollar. De Japanse markten (in yen) waren ook enigszins wispelturig, met een sterke ondersteuning door het Abenomics-beleid op langere termijn. Europese beleggers hebben hier, door de trage daling tegenover de euro, echter minder baat bij.

Opmerkelijke prestaties werden gerapporteerd door Netflix, dankzij sterke abonneecijfers voor het vierde kwartaal, en door retailers zoals Carrefour, Ralph Lauren, Under Armour, adidas en Foot Locker. Luchtvaartmaatschappijen deden het minder goed omdat de ongerustheid over een mogelijke tarievenoorlog, gestart door United Continental, op de sector drukte, ondanks goede winstcijfers van Delta en easyJet. Nog binnen de industriesector leed de prestatie van General Electric onder de onthulling dat de SEC de verzekeringstak van GE gaat onderzoeken.

In de VS kwamen de beste prestaties van financiële instellingen, gezondheidszorg en duurzame consumptiegoederen terwijl in Europa financiële instellingen voorop lagen en informatietechnologie, basis- en duurzame consumptiegoederen verbeterden.

We hebben in dit nieuwe jaar ook enkele wijzigingen opgemerkt in de classificatie 'Telecommunicatiediensten' door MSCI en S&P. Ze wordt uitgebreid en heet voortaan 'Communicatiediensten', inclusief 'Media & Entertainment'. Enkele grote namen uit de basisconsumptiegoederensector en IT, zoals Comcast, Netflix, Alphabet en Facebook, zullen in die classificatie worden opgenomen. Later dit jaar zullen we hierover verder communiceren.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.