Beleggen 30 juni 2017

Global Weekly: Groei belangrijker dan lage inflatie

De ECB geeft aan dat ze verder kijkt dan de lage inflatie en zich nu focust op groei, en dat we ons daarom stilaan mogen verwachten aan een minder soepel monetair beleid. De aandelenmarkten bewogen zijwaarts en wachten waarschijnlijk op de start van het resultatenseizoen binnen enkele weken.  

De aandelenmarkten weten niet goed welke kant ze uit moeten. Wij denken dat beleggers moeite hebben om de recente evolutie van de rentevoeten, de mededelingen van centrale banken, de economische gegevens, die een gemengd beeld bieden, en het presidentschap van Trump te verteren. Voeg daarbij de lange, stevige klim van de aandelenmarkten en de hoge waarderingen, en beleggers beginnen zich ongemakkelijk te voelen. Deze week kwam daar trouwens nog een nieuw element bij: de speech van Mario Draghi, de president van de ECB. 

Draghi suggereerde dat de centrale bank haar activa-aankopen gaat terugschroeven, zij het in een traag tempo. Dat is alvast een eerste stap naar een monetair beleid met normalere rentes. Hij verwoordde zijn drie kernargumenten als volgt:

  • "Alle signalen wijzen op een sterker en zich verbredend herstel in de eurozone. De deflationaire krachten hebben plaatsgemaakt voor reflationaire."
  •  "Er zijn zeker nog factoren die wegen op de inflatie, maar dat zijn eerder factoren van tijdelijke aard waar de centrale bank doorheen kan kijken."
  • "Nu de economie aantrekt, mogen we ons beleid niet te bruusk aanpassen en moeten we erop letten dat onze stimulansen, gezien de aanhoudende onzekerheid, gelijke tred houden met het herstel."

Volgens de president van de ECB is de lage inflatie deels te wijten aan de toename van het arbeidsaanbod, die resulteert uit de combinatie van een oppikkende economie en arbeidsmarkthervormingen. Draghi lijkt geleidelijk de weg te effenen voor een afbouw van de activa-aankopen volgend jaar, door voor de eerste keer zijn aandacht te verleggen van de huidige inflatie naar groei als aandrijver van een minder accommoderend monetair beleid. En hij benadrukt dat het proces zeer traag zal verlopen.

Ons basisscenario is dat de afbouw begint in januari 2018. Als de aankopen dan maandelijks worden verlaagd met 10 miljard euro, komt het programma tegen juni op zijn einde.

Update obligatiemarkten

Volgens Mario Draghi is de deflatie veranderd in reflatie. Hij heeft er vertrouwen in dat het beleid van de ECB werkt. We zien nu in feite de overstap van "we zullen alles doen wat nodig is" – de fameuze leuze van Draghi die een eind maakte aan de eurocrisis – naar "er zal minder voor nodig zijn", wat betekent dat er een beleid van verkrapping zit aan te komen. De Duitse tienjaarsrente is na dit nieuws met 20 basispunten gestegen.

Draghi's woorden sluiten ook aan bij de commentaren van de andere presidenten van centrale banken. Dat betekent dat ze waarschijnlijk geneigd zijn om vanaf nu wereldwijd forward guidance te gaan hanteren om de markten te sturen. 


Update valutamarkten

De verhouding tussen de euro en de dollar wordt vooral bepaald door het verschil tussen de Duitse en Amerikaanse tienjaarsrente. Die spread is nu afgenomen tot onder onze eindejaarsprognose van 190 basispunten (VS minus Duitsland). Bovendien zijn de netto long-europosities op de futuresmarkt relatief ruim. Betekenen die factoren dat de fut uit de euro/dollar-dynamiek is? Niet noodzakelijkerwijs. Daarvoor moet de US Federal Reserve de markt kunnen overtuigen dat ze de rentes zoals aangekondigd verder zal verhogen. Op dit moment is er een aanzienlijk verschil tussen wat de Fed aangeeft en wat de markt verwacht. En de dollar zal ook pas weer aansterken tegenover de euro wanneer de Amerikaanse economische cijfers boven de verwachtingen uitkomen. Als die twee factoren niet meewerken, zal de dollar onder druk blijven staan tegenover de euro en andere valuta's. 

Update aandelenmarkten

Banken- en energieaandelen hebben een erg positieve week achter de rug, met winsten rond de 2%. Maandag verbeterde het sentiment nadat Italië zich akkoord verklaarde om 17 miljard euro belastinggeld uit te trekken voor de redding van twee middelgrote banken in problemen. De goede activa van de bank gingen naar Intesa Sanpaolo, de grootste kredietverstrekker van het land. Op vrijdag deden de banken het zelfs nog beter nadat de Fed grote Amerikaanse banken toestemming had gegeven voor grote uitbetalingen aan de aandeelhouders. JPMorgan Chase liet meteen weten dat het zijn aandelen wil inkopen. Citigroup en de Bank of America kondigden niet alleen een aandeleninkoop aan, maar ook hogere dividenden.

Energieaandelen gingen deze week de hoogte in na een stijging van de olieprijs met 5% op weekbasis. Een van de slechtst presterende sectoren was de rentegevoelige sector nutsbedrijven. De oorzaak daarvan was dat dinsdag de commentaren van de Europese en Amerikaanse centrale bankiers de obligatierentres omhoog joegen. Daardoor daalden nutsaandelen met meer dan 1%.

De grootste zadenproducent ter wereld, Monsanto, maakte donderdag goede resultaten en positieve vooruitzichten bekend. Amerikaanse boeren gaan meer sojabonen planten dan ooit, wat de zadenverkoop van Monsanto een boost zal geven. Monsanto zit nog volop in het proces om goedkeuring van de toezichthouders te verkrijgen voor een overname door Bayer. Die deal wordt waarschijnlijk eind 2017 of begin 2018 afgerond.

Hoewel de markten deze maand doelloos zwalpen – de MSCI World Index is met net 1% gestegen sinds eind mei – denken wij dat de aandelenmarkten nog op stevige fundamenten rusten, gezien de gezonde macro-economische trends en de bemoedigende winstprognoses. Momenteel is er in de aanloop naar de cijfers over het tweede kwartaal weinig bedrijfsnieuws. In het algemeen verwachten beleggers gunstige winstcijfers die de positieve onderliggende groeitrends zouden moeten bevestigen. Optimistische verwachtingen kunnen natuurlijk ook voor teleurstellingen zorgen.

Activa-allocatie

De beleggingsstrategie van ABN AMRO bestaat nog steeds uit een overweging in aandelen, een onderweging in obligaties en een grote cashpositie. Binnen alternatieve beleggingen is vastgoed overwogen, zijn de hedgefondsen neutraal en hebben we geen grondstoffen.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Auteur

Investment Communications