5 min

Global Weekly: Een veelbelovende start voor 2018

Het ziet ernaar uit dat de gunstige beleggingsomgeving van 2017 zich ook in 2018 zal voortzetten. De aandelenmarkten stegen in de eerste week van het jaar in afwachting van het nieuwe resultatenseizoen dat volgende week van start gaat.
Global Weekly: Een veelbelovende start voor 2018
Global Weekly: Een veelbelovende start voor 2018

Het ziet ernaar uit dat de gunstige beleggingsomgeving van 2017 zich ook in 2018 zal voortzetten. De aandelenmarkten stegen in de eerste week van het jaar in afwachting van het nieuwe resultatenseizoen dat volgende week van start gaat.

Update aandelen

De aandelenmarkten kenden een goede eerste week van het jaar. De toonaangevende marktindexen in de Verenigde Staten en Europa stegen ongeveer 1 procent. De aandelen in Azië waren zelfs nog sterker met winsten van 3% in Japan en China. De cyclische aandelen presteerden het best, met sectoren zoals materialen, energie, technologie en duurzame consumptiegoederen als grootste winnaars. De automobielaandelen stegen door een sterke autoverkoop in de Verenigde Staten in december en de energieaandelen profiteerden van een stijgende olieprijs.
Het bedrijfsnieuws blijft traditiegetrouw beperkt in de eerste week van het jaar. Beleggers wachten het vierdekwartaalseizoen af, dat volgende week van start gaat als de Amerikaanse banken vrijdag hun cijfers meedelen.
Er was deze week niettemin interessant bedrijfsnieuws van Tesla en chipproducent Intel. De aandelen van Intel zakten 3% door het nieuws dat hun processors kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Intel bevestigde het beveiligingsprobleem en liet weten dat het samen met belangrijke softwarebedrijven en andere chipspelers maatregelen zal treffen om het probleem aan te pakken.
Tesla maakte zijn leveringscijfers voor 2017 bekend. Die liggen iets boven 100.000 auto's. De fabrikant van elektrische auto's meldde evenwel dat het van zijn nieuwe Model 3 slechts 1.550 auto's leverde in het vierde kwartaal, wat minder was dan verwacht.

Update obligatiemarkten

Vorige maand kenden de Duitse staatsobligaties een aanzienlijke stijging van ongeveer 30 naar 45 basispunten. Dat betekent een beweging van de onderkant naar de bovenkant van de trading range van het laatste kwartaal van 2017. Een mogelijke renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) is niet in zicht, omdat het inflatiedoel van de bank nog niet is bereikt – ook al zijn de inflatiecijfers in de eurozone gestegen in 2017. Recent gepubliceerde economische indicatoren wijzen erop dat we weer voor een jaar van sterke groei staan in Europa en daarom lijkt opnieuw een opleving van de inflatie mogelijk.

De bedrijfsobligatiespreads in Europa bleven op een relatief laag niveau, onder invloed van het groeiscenario en twee andere verwachte gebeurtenissen. Eerst en vooral dwingen nieuwe regelgevingen emittenten ertoe om een doelmarkt voor hun obligaties te beschrijven, wat het aanbod kan wijzigen, vooral voor private klanten. De marktliquiditeit kan er zelfs door achteruitgaan. Verder verminderde de ECB haar activa-aankoopprogramma begin 2018 van 60 miljard euro naar 30 miljard euro per maand. Wellicht zal dat bedrag na september 2018 nog dalen, waardoor de impact van de ECB op de markt verkleint.

Er zou een politiek risico kunnen ontstaan vanuit Italië, waar president Mario Mattarella het parlement ontbonden heeft om nieuwe verkiezingen mogelijk te maken in maart. De risicopremies voor Italiaanse staatsobligaties zijn al verhoogd, wat tot aankoopopportuniteiten kan leiden bij het naderen van de verkiezingsdatum.

Update macro-economie

In de Verenigde Staten steeg de ISM Manufacturing Index, een belangrijke economische indicator, van 58.2 in november tot 59.7 in december. Deze stijging kwam er door een verhoging van de index van toekomstige nieuwe orders en strookt met onze mening dat de bedrijfsinvesteringen aanzienlijk zullen toenemen in 2018. De ISM Index voor nieuwe orders is een bijzonder sterke, toonaangevende indicator voor investeringen en een goede voorspeller van de toename van investeringen.
Ook al zijn de implicaties van de groei duidelijk, die van de inflatie zijn minder intuïtief. Met een sterke investeringsgroei die een opleving van de productiviteitsgroei begint aan te trekken, zal de stijging van de arbeidskosten per eenheid product volgens ons beperkt blijven, zelfs als de loongroei zich herstelt. Als zodanig blijven we verwachten dat de kerninflatie gunstig blijft in 2018 en dat de Fed haar beleidsrente in 2018 twee keer zal optrekken, in tegenstelling tot de drie verhogingen die de beleidsmakers van de Amerikaanse Federal Reserve momenteel voorspellen.

Update valuta's

Op de valutamarkten stond de Amerikaanse dollar bij het begin van het jaar onder druk en stond de euro hoger. Er wordt niet verwacht dat dit de tendens is voor de rest van het jaar, aangezien de markt zich op dit moment van het jaar vreemd kan gedragen gezien de lage liquiditeit. De voorspelling is dat de verhouding EUR/USD tegen eind 2018 1.15 zal zijn.

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.