5 min

Global Weekly: De rally zet zich voort

Risico nemen wordt dit jaar tot dusver beloond, met bedrijfsobligaties en aandelen die goed presteren. De rente op 10-jarig Amerikaans staatspapier verraste echter door de grens van 2,5% te overschrijden.

Update aandelen

Als we kijken naar de eerste handelsweken van het jaar is het interessant om te zien wat de aandelenmarkten opwaarts heeft gestuwd. De S&P 500-index bereikte dit jaar opnieuw een hoogste niveau, met een stijging van 3%. Het opmerkelijkst zijn de sterke opwaartse herzieningen door analisten van de Amerikaanse winstverwachtingen in 2018. Een reden voor de opwaartse bijstelling is de aangekondigde lagere vennootschapsbelasting die de rentabiliteit bevordert. Vooral in de financiële sector en de energiesector, de gezondheidszorg en de industrie werden de winstverwachtingen opwaarts bijgesteld.

Voor de energiesector is de hogere olieprijs een belangrijke factor. De WTI-olieprijs is dit jaar met bijna 5% gestegen, ondersteund door een gedisciplineerde OPEC (Organisatie van olie-exporterende landen), een sterke vraag naar olie en dalende olievoorraden. Deze stijging was vooral gunstig voor aardolie-exploratieaandelen die rechtstreeks van hogere prijzen profiteren.

We zien ook dat beleggers hun posities in de IT-sector vergroten. Dat was de best presterende sector van 2017. Met een winst van bijna 4,5% in de eerste dagen van 2018 is de IT-sector ook dit jaar de sterkste, op de voet gevolgd door energie (4,2%), gezondheidszorg (4%) en materialen (4%). De sectoren die dit jaar achterblijven, zijn dezelfde als in 2017: nutsbedrijven (-2,5%), telecom (-1,8%) en basisconsumptiegoederen (0%). De Europese Stoxx 600 (+2,8%) en de MSCI Emerging Markets-index (4%) toonden een vergelijkbaar beeld qua prestatie, evenwel met het verschil dat het merendeel van deze bedrijven niet profiteert van de Amerikaanse belastinghervorming. Daarom werden hier zo goed als geen winstverwachtingen opgetrokken.

Bedrijfsspecifiek nieuws kwam van Continental: de Duitse leverancier van auto-onderdelen maakte sterke groeicijfers bekend, maar zinspeelde ook op een volledige herziening van zijn bedrijfsstructuur om zich meer te kunnen focussen op een toekomst met elektrische voertuigen. De aandelenkoers reageerde sterk met een sprong van bijna 10%. Daarnaast verhoogde de windturbinefabrikant Vestas Wind Systems zijn vooruitzichten op basis van een goed gevuld orderboek. En luxegoederenbedrijf Richemont maakte een omzetgroei van 7% in zijn derde kwartaal bekend dankzij de sterke vraag naar zijn duurste horloges en juwelen. Meer bedrijven zullen in de komende weken volgen aangezien het resultatenseizoen voor het vierde kwartaal nu van start gaat.

Update obligatiemarkten

De zoektocht naar rendement blijft dit jaar tot dusver duren. Risicovollere obligatiesegmenten blijven goed presteren. Het algemene klimaat van toenemende groei en hardnekkig lage inflatie blijven immers ideaal om risico's te nemen. Amerikaanse hoogrentende obligaties (met eurohedge) brachten dit jaar al 0,5% op, met een daling van de risicopremies met 20 basispunten (bp). Ook investment grade-bedrijfsobligaties in euro zagen hun risicopremies verder dalen.

Waarderingen van Europese bedrijfsobligaties lijken duur, maar dit segment wordt ondersteund door het activa-aankoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB gaat haar activa-aankopen echter terugschroeven tot 30 miljard euro per maand. We weten niet precies welke invloed dat zal hebben op de aankopen van bedrijfsobligaties door de ECB met betrekking tot haar aankoopprogramma van staatsobligaties. De risicopremies van Europese bedrijfsobligaties naderen nu niveaus van vóór de financiële crisis van 2008.

Het grote obligatienieuws deze week was dat de rente op 10-jarig Amerikaans staatspapier de grens van 2,5% had overschreden. De rentetarieven flirtten zelfs met de hoogste niveaus sinds 2014, toen bekend werd dat hoge regeringsfunctionarissen in China hadden aangeraden om de aankoop van Amerikaans staatspapier te vertragen of stop te zetten. China is de grootste buitenlandse schuldeiser van Amerika. Chinese functionarissen ontkenden dit nieuws later en bestempelden het als 'fake news'. Het sentiment was al zwak omdat obligatiegoeroe Bill Gross eerder deze week de start van een bearmarkt had aangekondigd.

Update macro-economie

De Italiaanse overheidsschuld is de hoogste van de eurozone. Ze wordt verwacht te dalen, maar slechts tijdelijk. De overheidsfinanciën van Italië zijn sinds de start van het economische herstel aanzienlijk verbeterd. Het begrotingstekort is afgenomen door de positieve impact van de hoge economische groei en de dalende staatsobligatierendementen. Dit kwam vooral door het expansieve monetaire beleid van de ECB. Hoewel de economische groei in Italië ruim onder die van de eurozone bleef, ligt hij boven het eigen Italiaanse trendgroeipercentage van de laatste paar jaar.

De hoge schuldratio van Italië zal naar verwachting afnemen in de komende jaren. We verwachten dat ze van 132% van het bbp in 2017 naar 129% in 2019 gaat zakken. Daarna zal ze echter wellicht opnieuw beginnen stijgen, in de eerste plaats omdat het onderliggende begrotingssaldo de laatste paar jaar in feite is verslechterd. We verwachten niet dat dit aangepaste saldo in de komende jaren aanzienlijk gaat verbeteren.

Het politieke landschap is gefragmenteerd en de komende algemene verkiezingen zullen wellicht niet leiden tot een stabiele coalitie die radicale beleidsveranderingen kan implementeren. Bovendien is de verwachting dat de economische groei in de jaren na 2019 weer gaat dalen naar om en bij het trendpercentage, terwijl de rente zou moeten beginnen stijgen aangezien de ECB wordt verwacht haar activa-aankoopprogramma na september 2018 geleidelijk stop te zetten en vanaf september 2019 met renteverhogingen te beginnen. Hierdoor verwachten we dat de Italiaanse overheidsschuld opnieuw gaat stijgen.

Update valuta's

De Japanse yen was tot dusver deze week de best presterende belangrijke valuta na speculaties dat de Bank of Japan van plan is om ook een einde te maken aan haar soepele beleid. Die speculaties doken op nadat de Bank of Japan minder staatsobligaties had gekocht. Dat leidde tot een bescheiden stijging van Japanse obligatierendementen. Donderdagochtend ebden die speculaties weg toen de Bank of Japan het bedrag van obligatieaankopen behield, met iets lagere rendementen tot gevolg.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.