5 min

Global Weekly: Aandelen - een technische correctie

Onderweg naar de Olympische Winterspelen ging het bergafwaarts met de internationale aandelenmarkten. Ook het herstel was hobbelig. Vorige week vrijdag zette de afdaling in, na de publicatie van de werkgelegenheidscijfers in de Verenigde Staten.
Global Weekly: Aandelen - een technische correctie
Global Weekly: Aandelen - een technische correctie

Aandelen: een technische correctie

Onderweg naar de Olympische Winterspelen ging het bergafwaarts met de internationale aandelenmarkten. Ook het herstel was hobbelig. Vorige week vrijdag zette de afdaling in, na de publicatie van de werkgelegenheidscijfers in de Verenigde Staten.

De werkloosheid bleef weliswaar op 4,1% hangen, maar de markt werd opgeschrikt door een sterker dan verwachte toename van de arbeidskosten. De angst was dat een structurele verhoging van de arbeidskosten een negatieve invloed zou hebben op de bedrijfswinsten.

In theorie is dat natuurlijk mogelijk. Toch wijzen de onderliggende fundamentele economische factoren nog altijd richting economische groei. We beschouwen de huidige verkoopgolf dan ook als een marktcorrectie na een langdurige periode van stijgende aandelenkoersen. Onderbouwing voor die visie is ook te vinden in het feit dat beleggers hun heil niet zochten in veiliger havens zoals defensieve aandelen. De verkoopgolf trok daarentegen de hele markt met zich mee: dat heeft meer weg van een technische correctie.

Diverse ondernemingen hebben de afgelopen week hun resultaten over 2017 gepubliceerd. Total toonde zich weer zeer tevreden met de huidige olieprijs. De Franse oliemaatschappij ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet en kondigde een dividendverhoging aan van 10% voor de periode 2018-2020. Daarnaast start het bedrijf met een programma voor de inkoop van eigen aandelen ter waarde van EUR 5 miljard.

De Amerikaanse bank Wells Fargo was een van de grootste dalers, nadat de bank door de Amerikaanse centrale bank (de Fed) een groeiverbod was opgelegd. De Fed was niet tevreden met de bereikte verbeteringen van het risicomanagement- en compliancebeleid bij Wells Fargo. De onderneming heeft 60 dagen de tijd gekregen om met een gedetailleerd plan te komen.

Amerikaanse chipfabrikant Broadcom heeft het bod op branchegenoot Qualcomm verhoogd van USD 70 naar USD 82 per aandeel. Broadcom probeert een marktpositie te verwerven in groeimarkten als telecomchips, zelfrijdende auto’s en chips die zijn ontworpen voor de ‘connected world’ waarnaar de wereld zich beweegt.

Obligaties: even meegesleept in de turbulentie

De obligatiemarkten kregen de afgelopen week te maken met de sterkste daling van de rente op Duitse staatsobligaties (Bunds) sinds het begin van het jaar. Dit volgde op weken van dalende prijzen voor vastrentende beleggingen.

De onrust op de aandelenmarkten leek sommige beleggers in de armen te drijven van de minder riskante markten voor staatsobligaties in de kern van de eurozone, zoals Duitse obligaties. Duits 10-jaarspapier zakte echter maar kort onder de 70 basispunten en de rente was vrij snel weer terug op het niveau van eind vorige week.

Datzelfde beeld gold ook voor Amerikaanse staatsobligaties, de US Treasuries. Ook daar was het rendement al gauw weer terug tot boven de 2,8%. Republikeinen en Democraten in de Amerikaanse Senaat zijn het woensdag eens geworden over een nieuwe overheidsbegroting. De kans op een sluiting van de overheidsdiensten is wat kleiner geworden, maar de Amerikaanse schuld wordt hierdoor op de lange termijn wel hoger.

Nadat de risicopremies (spreads) van investment-grade bedrijfsobligaties (van hoge kwaliteit) in Europa aanzienlijk waren afgenomen, zijn ze de afgelopen week op een laag niveau gestabiliseerd. De risicopremie in de periferie van Europa, zoals in Italië en Spanje, is echter verder gedaald. Dat geeft aan dat beleggers zich niet al te veel aantrekken van de verkiezingen in Italië de komende maand of van het politieke risico in het algemeen.

Hoe dan ook, alle ogen zijn gericht op de centrale banken. In de Verenigde Staten stuiten de sterke begrotingsimpulsen van de recente belastinghervorming op weerstand vanwege de verkrapping van het monetaire beleid. De markten verwachten op dit moment geen ingrijpende renteverhoging van Jerome Powell, de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Wel zien ze ruimte voor meerdere kleine rentestappen in de loop van het jaar.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.