5 min

Global Weekly: Aandelen blijven stijgen

Het resultatenseizoen voor het derde kwartaal blijft sterk. De cijfers uit de eurozone zijn veelbelovend terwijl de Amerikaanse inflatie gematigd blijft. De aandelen blijven stijgen.

Het resultatenseizoen voor het derde kwartaal blijft sterk. De cijfers uit de eurozone zijn veelbelovend terwijl de Amerikaanse inflatie gematigd blijft. De aandelen blijven stijgen.

Update aandelenmarkten

De aandelenmarkten zijn verder gestegen dankzij een sterk resultatenseizoen, vooral in de VS en Japan. In de VS heeft 85% van de largecaps zijn resultaten bekendgemaakt. 70% van die bedrijven deed het beter dan verwacht, met de sterkste resultaten in IT, gevolgd door gezondheidszorg en financiële instellingen. Nuts- en telecommunicatiebedrijven sluiten de rij waar de helft van de bedrijven sterker presteerde dan verwacht. De prestaties in de nutssector, gezondheidszorg en industrie bleven achter. Energie verbeterde door de hogere olieprijzen, maar deze stijging door de onzekerheid omtrent de arrestatiegolf van Saoedische leiders zou tijdelijk kunnen zijn. Door dit goede nieuws staan de Amerikaanse markten op recordhoogten. Beleggers vestigen nu hun aandacht op de belastinghervorming.

In Japan heeft drie vierde van de bedrijven zijn resultaten bekendgemaakt en daarvan deed 62% het beter dan verwacht. De sterkste resultaten waren te vinden in de financiële, materiaal- en industriesectoren. Hierdoor steeg de markt naar haar hoogste niveau sinds 1992 om vervolgens licht te dalen. In Europa, dat na de recente hoogten een daling kende, heeft twee derde van de bedrijven zijn resultaten bekendgemaakt en ongeveer 50% was beter dan verwacht. De financiële en telecomsectoren zetten een sterke prestatie neer terwijl energie, basisconsumptiegoederen en duurzame consumptiegoederen teleurstelden. De markt vertaalde dit in een goed rendement voor de energiesector terwijl telecom en gezondheidszorg achterbleven. Ook de financiële instellingen deden het minder goed door verlaagde verwachtingen over inkomsten van de banken in de eurozone.

Ahold Delhaize liet een beter dan verwachte winst optekenen, op basis van een 11% hogere omzet in het derde kwartaal, terwijl ING presteerde zoals verwacht. Royal Dutch Shell maakte resultaten bekend die gemiddeld 3% hoger lagen dan geraamd. Tencent heeft een participatie genomen in Snap terwijl Apple sterk steeg ondanks klanten die op de iPhone X moeten wachten. Verderop in de productieketen kreeg Qualcomm, dat zelf NXP tracht te verwerven, te maken met een vijandig overnamebod van rivaal Broadcom – een drama dat we op de voet zullen blijven volgen.

Update macro-economie

Het volume van de retailverkoop in de eurozone is in september met 0,7% op maandbasis gestegen. We verwachten dat de privéconsumptie in de laatste maanden van dit jaar nog gaat versterken. Ze zou moeten worden aangewakkerd door een sterkere groei van de werkgelegenheid. Volgens het normale patroon worden veranderingen in de economische activiteit immers na enige tijd gevolgd door veranderingen in de arbeidsmarkt. De groei van de werkgelegenheid zou dus in de komende kwartalen moeten versnellen als gevolg van het economische groeiherstel sinds het derde kwartaal van 2016. Een vroeg signaal voor een sterkere consumptiegroei in het vierde kwartaal van dit jaar was al gegeven door een verdere stijging van het consumentenvertrouwen in september en oktober, dat op zijn hoogste niveau staat sinds begin 2001.

In Duitsland is de industriesector aan het boomen. De door de Duitse productiebedrijven ontvangen orders stegen in september met 1,0% op maandbasis. Dit na een herziene stijging van 4,1% in augustus (van 3,6%). Vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden zijn de orders in september met 9,5% gestegen, de hoogste stijging in meer dan zes jaar. Wat de toekomst betreft, zijn de sterke fabrieksorders in het derde kwartaal een goed voorteken voor de Duitse industriële productiegroei en bbp-groei in de laatste maanden van dit jaar. Ze versterken immers onze overtuiging dat de bbp-groeiprognose voor de Duitse economie in 2017 en 2018 hoger zal zijn dan de consensus, namelijk respectievelijk 2,4% en 2,3%.

De Amerikaanse inflatiedruk van de arbeidsmarkt blijft zwak. De Fed blijft ervan overtuigd dat de krappe arbeidsmarkt de kerninflatie mettertijd naar haar doel zal duwen. De Amerikaanse werkloosheid stond in oktober op haar laagste niveau in 17 jaar. Tekenen van loondruk zijn echter nog altijd niet te zien. Dat doet enige twijfel rijzen over het basisscenario van de Fed voor inflatie.

Update obligatiemarkten

De economische vooruitzichten voor de eurozone zijn nog verbeterd omdat de meeste economische cijfers positief verrasten. Nadat de groeicijfers voor de perifere landen van de eurozone veel positiever uitvielen dan verwacht, verstrakten de perifere spreads in het algemeen aanzienlijk. Het rendement van de Duitse 10-jarige staatsobligaties bleef in zijn smalle handelsmarge en hierdoor presteerden de staatsobligaties van (semi)kernlanden in de eurozone niet goed.

In het algemeen kunnen we zeggen dat de obligatierentecurves in alle ontwikkelde markten vlakker zijn geworden (het verschil tussen 2 en 10 jaar is kleiner geworden) terwijl de rentes op langere termijn daalden. De rentecurve van Amerikaans staatspapier is ook vlakker geworden. Aan het korte eind van de curve steeg het rendement nadat bleek dat het beleidscomité van de Fed wel te vinden is voor een renteverhoging in december. De laatste economische cijfers kunnen meer dan twee renteverhogingen door de Federal Reserve, zoals nu de consensus is, ondersteunen. Aan het langere eind van de curve waren de rendementen op Amerikaans staatspapier lager. De Amerikaanse macro-economische cijfers waren beter, maar de inflatieverwachtingen bleven laag. De details over de Amerikaanse belastinghervorming stelden sommige beleggers teleur en dit kan een rol hebben gespeeld in de daling van het rendement op het 10-jarige Amerikaans staatspapier.

Met het jaareinde in zicht neemt de handelsliquiditeit al af. Mocht er nieuws opduiken dat correcties en/of winstnemingen kan uitlokken, zou de marktreactie dus forser kunnen zijn. Volgens ons zijn de fundamentele factoren nog steeds sterk voor de risicovollere obligatie-instrumenten.

Update valutamarkten

De Amerikaanse dollar begint opnieuw onder druk te komen, vooral omdat de rendementen op Amerikaans staatspapier zijn gedaald. De daling van de EUR/USD is ook gestopt. De beleggers blijven terughoudend om de euro te verkopen, ook al zijn de netto longposities in euro nog steeds groot.

Asset allocation

De beleggingsstrategie van ABN AMRO bestaat nog steeds uit een voorkeur voor aandelen boven obligaties en een grote cashpositie in de defensieve profielen. Binnen alternatieve beleggingen zijn vastgoed, hedgefondsen en grondstoffen neutraal.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.