2 min

Financial markets update: coronavirus

De voorbije dagen werden de financiële markten getroffen door een niet aflatende stroom van negatieve berichten. Daar waar het coronavirus in eerste instantie beperkt bleef tot China, verspreidde het zich vervolgens razendsnel over de rest van de wereld. Een wellicht te lakse aanpak door de Italiaanse overheid, zorgde ervoor dat de impact van het coronavirus met de dag groter en tastbaarder wordt. Niet alleen in het dagelijks leven maar ook op de aandelenbeurzen.

Samengevat

  • Impact van het coronavirus wordt met de dag groter en tastbaarder
  • Stress op de financiële markten is groot
  • In de huidige marktomstandigheden is het onverstandig te bewegen
Financial markets update: coronavirus
Financial markets update: coronavirus

Een poging van de Amerikaanse Centrale Bank, een paar dagen terug, om het vertrouwen te stutten, door een onverwachtse renteknip van 50 basispunten te initiëren, bood amper soelaas. Een paar dagen later slaagden de OPEC en Rusland er niet in om een akkoord te bereiken inzake productiebeperkingen. Een nooit eerder geziene daling van de prijs van een vat ruwe olie met dertig procent was het gevolg. In normale omstandigheden, zou een prijsdaling van het zwarte goud op applaus onthaald zijn. Een lagere olieprijs betekent immers meer koopkracht in de portemonnee van de consument. Dit keer werd de prijsdaling evenwel niet op gejuich onthaald. De redenen hiervoor zijn divers. Ten eerste gaan beleggers er van uit dat de positieve gevolgen van de gedaalde olieprijs negatief zullen gecompenseerd worden door de massale ontslagen die zullen plaatsvinden in de Amerikaanse schaalolie sector. Op een niveau van 30 dollar per vat, is het immers niet langer mogelijk voor de meeste schaaloliebedrijven om rendabel te opereren. Ten tweede vrezen beleggers dat de met schulden beladen oliesector, het in de nabije toekomst lastig zal hebben om zich te herfinancieren tegen dezelfde voordelige rentetarieven van weleer.

Ondertussen wordt het duidelijk dat de markten een recessie in prijzen. Dat is iets wat momenteel niet in ons centraal scenario wordt ingecalculeerd. Wel is het zo dat we problemen zien met de hoge schuldgraad van zowel particulieren als bedrijven in China. Het goede nieuws is echter dat de productie in China ondertussen opnieuw wordt opgestart. Vermoedelijk zal één en ander weer in de oude plooi vallen binnen twee weken. Als de situatie in China als voorbeeld voor de rest van de wereld kan dienen, kunnen we stellen dat de ganse fase – van escalatie tot “opnieuw aan het werk” – een kleine drie maanden heeft geduurd.

Ondertussen blijft de stress op de financiële markten groot. Donderdag 12 maart was een bloedrode dag op de beursvloer. De BEL 20 beleefde zijn slechtste dagprestatie ooit met een verlies van meer dan 14%. Maar ook op Wall Street waren de beren aan het feest, met negatieve prestaties die in de buurt kwamen van de Black Monday crash van 1987, ondertussen meer dan 30 jaar geleden. Het feit dat de Federal Reserve 1500 miljard dollar in de markt zal pompen, kon de markten niet bekoren en de uitermate gebrekkige communicatie van de ECB, bij monde van Christine Lagarde, viel evenmin in goede aarde.

In de huidige marktomstandigheden is het onverstandig te bewegen. Het is zaak om het hoofd koel te houden. Door de evolutie van de voorbije weken, zijn we in de modelportefeuille verschoven van een licht overwogen positie in aandelen naar een neutrale weging. De bank houdt zeker vinger aan de pols van de markten om u te informeren. Maar het is zo goed als zeker dat ook de komende dagen de volatiliteit niet of nauwelijks zal afnemen.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.