5 min

Favoriete aandelen van Erik Joly

Op vrijdag 12 november heeft Erik Joly in De Tijd gestaan met zijn top 5 favoriete aandelen. Bekijk het hier.
Favoriete aandelen van Erik Joly
Favoriete aandelen van Erik Joly

Op vrijdag 12 november heeft Erik Joly in De Tijd gestaan met zijn top 5 favoriete aandelen.

Uit De Tijd van 12 november 2016:

Fresenius Medical Care

Gezondheid

Het Duitse Fresenius Medical Care is wereldleider in dialyseproducten en diensten voor patiënten met chronische nieraandoeningen. Het bedrijf streeft ernaar zijn marktpositie uit te breiden, zowel door organische groei als door overnames van kleine tot middelgrote ondernemingen.

Het businessmodel van de medische groep is ongevoelig voor cyclische factoren. Het aantal patiënten met nieraandoeningen stijgt jaar naar jaar met 5 à 6 procent. Om nieuwe markten aan te boren gelooft FMC sterk in publiek-private partnerschappen (PPP). Het bedrijf is ook actief in het beheer van privéklinieken, in generische infusietherapieën en in klinische voeding

Berkshire Hathaway

Holding

Berkshire Hathaway is het beleggingsvehikel van meesterbelegger Warren Buffett. De holding belegt in een rist ondernemingen en sectoren, zoals Geico (verzekeraar), General Re (herverzekeraar), Burlington Northern Santa Fe (spoorwegen) of Kraft Heinz (voeding). In de periode 1965-2015 nam de boekwaarde per aandeel gemiddeld met 19,2 procent toe op jaarbasis. De jongste vijftig jaar viel de boekwaarde van het aandeel slechts twee keer terug in waarde (in 2001 en 2008). Een koers van 170 dollar, gebaseerd op 1,6 keer de gerapporteerde boekwaarde, is volgens ons haalbaar.

AB InBev

Bier

De jongste cijfers van de brouwer vielen maar matig in de smaak. De recente terugval van de koers - die 20 procent onder de hoogste niveaus van de voorbije twaalf maanden noteert - is een mooi instapmoment. Met een jaarproductie van 400 miljoen hectoliter is AB InBev de grootste brouwer ter wereld, met meer dan 300 merken. De groep, die 150.000 werknemers telt, is actief op zowat elk continent. Het bedrijf heeft de voorbije jaren veel concurrenten overgekocht. We verwachten dat ook SABMiller succesvol kan worden geïntegreerd en kan bijdragen tot de winstgevendheid.

Walt Disney

Entertainment

Met een geschatte koers-winstverhouding van 15,5 kan Walt Disney bezwaarlijk als duur bestempeld worden. De onderneming is niet alleen actief onder de merknaam Disney, met themaparken, films en consumentenproducten, maar heeft ook belangrijke medianetwerken zoals ESPN en ABC onder haar hoede. Al een paar jaar zijn de prestaties van de themaparken stelselmatig verbeterd. De opening van Disney Sjanghai moet extra momentum creëren. We verwachten een gemiddelde omzetgroei van meer dan 5 procent per jaar tot en met het boekjaar 2020.

BMW

Autobouwer

De Duitse autoconstructeur is erin geslaagd steevast beter te presteren dan de automarkt als geheel. De onderneming streeft tegen 2020 naar een EBIT-marge (verhouding tussen bedrijfswinst en omzet) tussen 8 en 10 procent. De voorbije tien jaar tikte dat cijfer af op 7,2. Door zijn wereldwijde aanwezigheid is BMW minder afhankelijk van één specifieke markt. Het beschikt over 24 productielocaties in 13 landen en over een verkoopnet in 140 landen. Met een geschatte koers-winstverhouding van 8 en een koers/boekwaarde van 1,12 vinden we deze cyclische waarde attractief.

De terugblik

Erik Joly is hoofdeconoom van ABN AMRO Private Banking. Hij werkte eerder voor Bank Degroof, Van Lanschot Bankiers en KBC. Joly gaf op 17 oktober 2015 de onderstaande favoriete aandelen mee. Het vijftal staat op een gemiddelde winst van 5,7 procent, exclusief dividenden en omgerekend naar euro. Over dezelfde periode zakte de EuroStoxx50 met 7,9 procent.

Bron: De Tijd van 12 november 2016:

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.