Partnerships & Events 31 mei 2017

Expo Bozar: Yves Klein

Deze zomer kunt u in Bozar te Brussel terecht voor de expositie “Theatre of the void” van de Franse kunstenaar Yves Klein, één van de meest originele artistieke denkers van zijn generatie. Het is de eerste grote tentoonstelling van Yves Klein in België, een niet te missen primeur met andere woorden!

Yves Klein

Yves Klein is een van de meest invloedrijke figuren uit de naoorlogse periode. Zijn korte, maar opzienbarende carrière wordt gekenmerkt door een uitzonderlijke creativiteit en een eigenzinnige attitude tegenover kunst en leven die later rond pop en performance draaiden.

Klein had zeer brede interesses die varieerden van beeldhouwen, performance, theater muziek en architectuur. Zijn ambitie was het absolute immateriële en de oneindige ruimte door zuivere kleur uit te drukken. Hij opende de weg voor een vernieuwende aanpak die de Europese kunstwereld overrompelde tot hij op 34-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval. Ondanks zijn korte carrière heeft Klein een krachtige verzameling baanbrekend werk geproduceerd.

Tentoonstellingsconcept

Met deze tentoonstelling brengt Bozar een hulde aan de werkwijze en productie van Yves Klein, die latere kunstbewegingen aankondigen zoals pop, conceptueel, minimalistisch, installaties en performances en latere generaties kunstenaars hebben beïnvloed.

Een 25-tal topwerken die nog nooit in België te zien waren, samen met een serie zeldzaam getoonde films en foto’s geven zijn artistieke visie weer. Daartoe behoren ook zijn verbluffende met puur pigment geschilderde doeken. Het International Klein Blue (IKB), is een apart ultramarijn blauw waarmee een krachtige bodemloze indruk van ruimte op het doek wordt geëvoceerd. Ook zijn sponzen beelden, planeetreliëfs en puur monochrome schilderijen zijn te bewonderen. Zijn persoonlijke en publicitaire fotografie toont aan hoe Klein zijn eigen imago beheerde waarin hij o.a. als kunstenaar, visionair showman en judomeester wordt voorgesteld.

De expositie van Yves Klein loopt nog tot 20 augustus 2017. Voor meer informatie kan u terecht op www.bozar.be

Vrijkaarten voor de expositie

Als partner van BOZAR heeft ABN AMRO een aantal vrijkaarten ter beschikking. Heeft u interesse? Schrijf u dan hier in!

Auteur

Anoek Brekelmans

Event Manager