5 min

Dr. Luc Colemont

Mijn droom is om ooit wakker te worden in een wereld zonder darmkanker.
Dr. Luc Colemont
Dr. Luc Colemont

In deze rubriek wenst ABN AMRO het woord te geven aan onze partners en invloedrijke personen & bedrijven. Deze keer spraken we met Dokter Luc Colemont, maag-en darmspecialist en oprichter van VZW Stop Darmkanker. ABN AMRO nodigde Dokter Colemont uit voor een lezing rond darmkanker in het teken van het interne Healthy People Programma van haar medewerkers. De lezing liet een blijvende indruk na en de medewerkers van ABN AMRO kozen in december 2017 voor VZW Stop Darmkanker als goed doel tijdens De Warmste Week van Studio Brussel. De opbrengst? Maar liefst 1.500 euro!

Dokter Colemont, kunt u ons het verhaal vertellen achter vzw Darmkanker?

“Het begon allemaal in februari 2010. Als maag- darmspecialist heb ik 28 jaar lang moeten toezien hoeveel nieuwe gevallen van darmkanker zich voordeden. En het ergste van al was dat ik merkte dat er nog zo weinig over geweten was. En dan ben ik beginnen nadenken: ofwel de mensen die ziek zijn zo goed mogelijk blijven behandelen, ofwel actief preventie voeren. Dus volgden er drie jaar van intensief campagne voeren met mijn actiegroep via verschillende sociale mediakanalen voornamelijk rond maart, de internationale maand van darmkanker. Er kwam veel respons, maar er was toch nood aan meer structuur zowel op technisch als op juridisch niveau waardoor een vzw werd opgericht op 19 juli 2012. Toch blijft het karakter van de actiegroep behouden, zo voeren we nog steeds actief campagne om zo veel mogelijk aandacht te vragen voor een probleem waar helaas 1 op 20 mensen ooit in zijn of haar leven mee geconfronteerd wordt. Na 5 jaar mijn functies als arts en activist te combineren, heb ik eind 2015 de knoop doorgehakt en ben ik fulltime voor de vzw gegaan.”

Is de nood aan preventie dan zo hoog dat er fulltime aandacht aan moet worden besteed?

“Absoluut. Dat was het geval in 2015 en dat is het vandaag nog steeds. Om je een idee te geven heb ik in 2016 maar liefst 132 lezingen gegeven. In 2017 stonden er 125 lezingen op de planning en voor 2018 zijn er al reeds 62 geboekt. In de beginjaren liep België heel wat achter op vlak van preventie van darmkanker. In het buitenland werd al langer campagne gevoerd en in verschillende landen bestond zelfs al een bevolkingsonderzoek. In Vlaanderen is dat pas sinds oktober 2013 ingevoerd, mede dankzij onze actiegroep die destijds fel aan de kar getrokken heeft. Toch kan er vandaag nog meer aandacht worden besteed aan preventie, vooral omdat darmkanker een ziekte is die zich uitstekend leent om vroegtijdig op te sporen, alleen weten veel mensen dat niet. De kerntaken van de vzw zijn dan ook mensen informatie verschaffen en de nodige voorlichting geven.”

Darmkanker wordt wel eens een sluipmoordenaar genoemd.

“En dat is het ook, toch zeker in het eerste stadium. Gelukkig gaat het om een heel traag proces. Een goedaardige poliep van een paar centimeter heeft ongeveer 8 tot 10 jaar de tijd nodig om uit te groeien tot een kwaadaardig gezwel. Tijd genoeg dus om het op te sporen en te verhelpen. Dit kan met een eenvoudig onderzoek van de stoelgang worden gedaan, waarbij kleine spoortjes bloed -die je niet met het blote oog kan zien (occult)- worden opgespoord. De kleine goedaardige poliep geeft aanvankelijk geen klachten. Pas als het groter wordt en eventueel evolueert naar darmkanker gaat de patiënt er mogelijk last van ondervinden. Zelfs een klein kwaadaardig gezwel geeft in het begin ook geen last. Nog te vaak wordt darmkanker pas ontdekt als het al in een verder gevorderd stadium is. Dan zijn de kansen op volledige genezing ook kleiner en heeft de patiënt zwaardere en veel duurdere behandeling nodig.”

Zo’n preventief onderzoek, vanaf welke leeftijd is dat aangewezen?

“Wel, daar bestaan dus nogal wat misverstanden over. Weinig mensen weten dat 1 op 7 patiënten op het ogenblik van de diagnose jonger is dan 50 jaar. Nieuwe studies wijzen uit dat die groep steeds groter wordt. De jongeren van vandaag hebben dus een hoger risico om met de ziekte geconfronteerd te worden dan pakweg 20 jaar geleden. Dat aantal zal alleen maar toenemen naar de toekomst toe. Waarom het aantal jongeren blijft toenemen is niet duidelijk, wat wel duidelijk is, is dat er actie moet worden ondernomen om die jongere risicogroep te betrekken bij een preventief onderzoek. Dat darmkanker een ziekte is die enkel vijftigplussers treft is dus een misopvatting.”

Toch is het bevolkingsonderzoek pas vanaf een bepaalde leeftijdsgrens beschikbaar?

“Dat klopt. Het bevolkingsonderzoek in Vlaanderen start pas vanaf 55 jaar. Jammer, want de Europese richtlijnen zijn heel duidelijk: men moet vanaf 50 jaar beginnen met preventieve onderzoeken. Meer nog, een recente studie heeft aangetoond dat de leeftijdsgrens misschien moet worden verlaagd tot 45 jaar. Helaas heeft de Vlaamse overheid op dit ogenblik niet genoeg financiële middelen om de leeftijdsgrens nu te verlagen. Maar daar laat onze vzw Stop Darmkanker het niet bij, het verlagen van de leeftijdsgrens voor het bevolkingsonderzoek staat hoog op onze agenda voor 2018 en hopelijk krijgen wij het toch voor elkaar. Nothing is impossible!”

Het huidige bevolkingsonderzoek in België, hoe gaat dat juist in z’n werk?

“Eigenlijk is dat een erg makkelijke procedure die van thuis uit kan worden gedaan. Als je tot de doelgroep in Vlaanderen behoort, krijg je elke twee jaar een pakket toegestuurd met een informatiebrochure en de kit om de test uit te voeren. Dat is eigenlijk -sorry voor het woordgebruik- “poepsimpel”! Eens de test werd uitgevoerd, dient het pakket met het buisje en de nodige documenten per post aan het labo te worden terugbezorgd dat het bevolkingsonderzoek uitvoert. Binnen twee weken krijg je het resultaat thuis toegestuurd.Worden er afwijkende resultaten geconstateerd? Dan krijgen de personen het verzoek om een darmonderzoek te laten uitvoeren. Dat is bij ongeveer 6 à 7% van de mensen die aan de test deelnemen het geval. Je moet weten waar dat (occult) bloed afkomstig van is. Afwijkende resultaten betekenen niet per definitie dat je darmkanker hebt, maar toont wel aan dat deze patiënten best hun darmen laten nakijken. Op dit moment is het zo dat de allerlaatste cijfers voor 2016 uitwijzen dat bijna 55% van de Vlaamse bevolking meedoet aan het bevolkingsonderzoek. Een mooi resultaat, maar het kan nog beter. In Nederland waren dat er maar liefst 75%. Dat is meteen ook een wereldrecord.”

Wat kan je zelf doen om je te wapenen tegen de ziekte?

“Eigenlijk is het heel simpel: als je er een gezonde levensstijl op nahoudt, kom je al een heel eind ver. Er zijn vijf gouden regels waar jij je aan moet houden:

  • Ga overgewicht tegen
  • Rook niet
  • Vermijd overmatig alcoholgebruik
  • Eet evenwichtig
  • Sport regelmatig

Door deze simpele aanpassingen in je levensstijl verlaag je de kans om darmkanker te krijgen met maar liefst 25%! Belangrijk hier is om te onderstrepen dat je het risico behoorlijk verlaagt, maar dat je het risico daarom niet volledig wegneemt. Ik zeg altijd dat de beste behandeling nog altijd de vroegtijdige opsporing van de ziekte is.”

Hoe ziet u de toekomst tegemoet, laten we zeggen in de ideale wereld?

“Mijn droom is om ooit wakker te kunnen worden in een wereld zonder darmkanker. Realistisch gezien hoop ik dat binnen 5 tot 10 jaar darmkanker herleid kan worden tot een chronische ziekte en dat mensen er dus niet meer aan hoeven te sterven ook al bevindt de kanker zich in een vergevorderd stadium. Hopelijk kunnen we op termijn zelfs spreken van een zeldzame ziekte.”

Hoe kunnen sympathisanten hun steentje bijdragen aan die toekomst zonder darmkanker?

“De Warmste Week van Studio Brussel heeft ons aan het denken gezet en wij zijn met het idee gekomen om zelf een online platform te ontwikkelen waar mensen ons kunnen steunen. We zijn hiervoor in zee gegaan met Kentaa, een online fundraising specialist die zeer actief is in Nederland. We zijn best trots te mogen melden dat wij hun eerste partner zijn in België. De sterkte van het platform is dat het zeer gebruiksvriendelijk is en zoveel mogelijk gebruik maakt van allerlei kanalen waaronder ook sociale media, om een zo groot mogelijk bereik te genereren. Men kan op verschillende manieren aan fundraising doen door zelf te doneren of in actie te komen. Ik zou zeggen neem zeker eens een kijkje op (https://acties.stopdarmkanker.... ) en doe inspiratie op!”

Zit u met vragen rond darmkanker? Op www.stopdarmkanker.be kunt u o.a. met de registratiecode ‘samensterk’ inloggen op Esperity. Een veilige community waar u steun kunt vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, ervaringen kunt delen en uw gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast krijgt u een overzicht van klinische studies in uw omgeving. U vindt er ook alles over de verschillende activiteiten van de vzw.

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.