2 min

Discretionair vermogensbeheer: beleggen met visie

Met discretionair vermogensbeheer stelt u samen met onze experten een beleggingsplan op en geeft u daarna de dagelijkse opvolging aan hen door. Zo bouwt u op lange termijn aan uw vermogen, terwijl wij voor u de markten en uw doelen in het oog houden. Maak kennis met onze vermogensbeheerders en beleg zonder zorgen.

Samengevat

  • Met discretionair vermogensbeheer belegt in u alle comfort en met onze expertise.
Discretionair vermogensbeheer: beleggen met visie
Discretionair vermogensbeheer: beleggen met visie

Rudy Vermeersch, Hoofd Vermogensbeheer bij ABN AMRO Private Banking: “Wanneer u discretionair vermogensbeheer overweegt, dan is ons startpunt altijd een uitgebreid kennismakingsgesprek. Samen overlopen we uw financiële doelstellingen, persoonlijke situatie en verwachtingen en de termijn waarop u wilt investeren. Daarnaast bepalen we aan de hand van een aantal vragen uw risicoprofiel. Dit kan variëren van zeer offensief tot zeer defensief.”

Aan de hand van het strategisch kader wordt vervolgens de verdeling van aandelen, obligaties en liquiditeiten binnen uw portefeuille opgesteld. Het is deze onderlinge verhouding tussen de activaklassen die het rendement én de volatiliteit van uw portefeuille bepaalt.

Rudy Vermeersch: “Over het algemeen kunnen we stellen dat aandelen meer risico met zich meebrengen dan obligaties. Bij een offensief profiel zal de verhouding aandelen dus hoger liggen, maar om dit risico de moeite waard te maken is een langere investeringstermijn essentieel.”

Risico en rendement: twee kanten van dezelfde medaille

Risico en rendement zijn twee kanten van dezelfde medaille. Hoe meer risico u durft te nemen, hoe meer u hiervoor normaal gezien vergoed wordt en dus rendement oplevert op de lange termijn

Rudy Vermeersch: “Meer risico betekent meer beweeglijkheid binnen uw portefeuille. De pieken zullen hoger liggen, maar de dalen ook. Het is daarom onvermijdelijk dat uw rendement soms daalt, maar houd in gedachten dat uw strategie er een voor de lange termijn is. Wanneer u uw strategisch kader eenmaal heeft bepaald met uw vermogensbeheerder is het dus belangrijk om hierop te vertrouwen. Staar u niet blind op kortetermijneffecten of opportuniteiten om te proberen snel winst te maken. Houd u vast aan het plan en uiteindelijk zal de langetermijnstrategie die u samen met uw private bankier en beheerder hebt uitgetekend renderen.”

Dit betekent echter niet dat er binnen uw portefeuille geen enkele ruimte is voor flexibiliteit. Tactische allocatiesmaken het mogelijk voor uw vermogensbeheerder om op een genuanceerde manier af te wijken van het strategisch kaderen zo in te spelen op schommelingen van de financiële markten. Uw vermogensbeheerder zal echter nooit zomaar afwijken van de bepaalde strategie, dit gebeurt enkel na grondige analyse door het globaal investeringscomité

Evaluatie van uw aanpak en plan

Rudy Vermeersch: “Ook bij een langetermijnplan is het belangrijk om op regelmatige basis contact te hebben. Jaarlijks overlopen we dan ook samen het strategisch kader. Is uw situatie veranderd, zijn uw doelstellingen gewijzigd of is uw bereidheid om risico’s te nemen toe- of afgenomen? Dan is het mogelijk om binnen uw mandaat de verhoudingen van aandelen, obligaties en liquiditeiten aan te passen. Zo kunnen we uw profiel offensiever of juist defensiever maken. Ook is het mogelijk om, met behoud van uw risicoprofiel, van mandaat te veranderen.”

Wilt u graag meer informatie?

Spreekt de zorgeloze aanpak u aan? Wilt u graag meer informatie? Aarzel dan niet om, geheel vrijblijvend, een afspraak te maken. We bekijken graag samen met u wat de mogelijkheden zijn om uw vermogen futureproof te maken.

Rudy Vermeersch
Head of Portfolio Management
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.