2 min

Market Comment: coronavirus steekt opnieuw de kop op

Het coronavirus heeft de wereld opnieuw opgeschrikt nu er een nieuwe variant is opgedoken, Omicron genaamd. Beleggers voelen zich niet comfortabel door de onzekerheden die ermee gepaard gaan, wat tot uiting kwam in dalende aandelenmarkten afgelopen vrijdag. Wij denken echter, om verschillende redenen, dat we niet hoeven te vrezen voor een nieuw 'maart 2020'-scenario, toen het virus voor het eerst de kop opstak.

Samengevat

  • Coronavariant Omicron dreigt
  • Aandelenmarkten dalen, beleggers onzeker
  • Waarschijnlijk geen nieuw 'maart 2020'-scenario
Market Comment: coronavirus steekt opnieuw de kop op
Market Comment: coronavirus steekt opnieuw de kop op

De financiële markten zijn afgelopen vrijdag een fase van hogere volatiliteit (beweeglijkheid) ingegaan. Aanleiding waren de toenemende beperkingen die in Europa werden opgelegd om de volgende golf van Covid-19 te bestrijden. De opkomst van Omicron, de nieuwe coronavariant, baart zorgen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie, omdat deze veel mutaties vertoont die mogelijk de doeltreffendheid van vaccins kunnen verminderen.

Dit nieuws deed het beleggerssentiment binnen 24 uur omslaan. Tot vrijdag waren beleggers gericht op de snellere verkrapping van de geldmarkt door de Amerikaanse Fed in de komende maanden. Dit zorgde voor een stijging van de 10-jaars Amerikaanse Treasuries woensdag tot een niveau van 1,68%, een sterkere Amerikaanse dollar en druk op groeiaandelen. Maar toen verschoof de aandacht naar een scenario met zorgen over de coronavariant die een sterk herstel zouden kunnen doen ontsporen. Dit leidde tot een lagere rente (1,48% voor 10-jaars Amerikaanse Treasuries op vrijdagavond), een lagere Amerikaanse dollar en een hogere volatiliteit op de aandelenmarkten. Vooral de Europese aandelenmarkten kregen een flinke tik, met name cyclische- en waardeaandelen. Maandagochtend leken beleggers te zijn bekomen van de eerste schrik en openden de Europese markten positief, ondanks een negatieve sessie in Azië.

Twee vragen van belang

De komende twee weken kunnen volatiel blijven zolang beleggers wachten op antwoorden op twee vragen. Ten eerste lijkt de Omicron-variant al besmettelijker te zijn, maar leidt deze ook tot een ernstiger ziekteverloop? Ten tweede, vermindert deze variant de effectiviteit van het vaccin aanzienlijk? Als beide antwoorden negatief zijn, zal het verhaal over de verkrapping van de Fed waarschijnlijk begin volgend jaar terugkeren, even snel als het verdwenen is. In het geval dat beide vragen positief worden beantwoord, zullen de neerwaartse risico's nog enkele weken aanhouden en zullen beleggers anticiperen op een economische vertraging tijdens de winter.

In het laatste geval verwachten wij echter om verschillende redenen geen hoge volatiliteitsniveaus zoals in maart 2020, aan het begin van de coronacrisis. Ten eerste zijn overheden, bedrijven en huishoudens er de afgelopen 18 maanden aan gewend geraakt om met dit virus te leven. Ten tweede zouden laboratoria die geneesmiddelen en vaccins hebben geproduceerd, hun producten vrij snel kunnen aanpassen. Sommige bedrijven hebben al verklaard dat zij binnen een paar maanden een nieuw vaccin kunnen aanbieden. De laatste reden is dat fiscale en monetaire instrumenten die in de afgelopen kwartalen zijn ingezet, - in sommige gevallen - opnieuw kunnen worden ingezet indien nodig.

Onlangs heeft ABN AMRO besloten de risico/rendementsverhouding van de beleggingsstrategie aan te passen. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om aandelen te herbalanceren, oftewel weer in evenwicht te brengen met de tactische assetallocatiedoelstelling - een overweging in aandelen - en de opbrengst daarvan toe te voegen aan liquiditeiten. Deze liquiditeiten kunnen opnieuw worden ingezet wanneer zich marktkansen voordoen. Hoewel de onzekerheid toeneemt, vinden wij deze positie nog steeds verstandig, omdat wij nog altijd verwachten dat de economische groei volgend jaar boven de trend zal liggen en een eencijferige winstgroei kan ondersteunen. Uiteraard zullen wij de markten blijven volgen en bij u terugkomen als de omstandigheden daarom vragen.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.