2 min

Beleggingsstrategie: Zorgen nog niet verdwenen

Na bijna zes maanden coronavirus hebben overheden en burgers wereldwijd zich zoveel mogelijk aangepast aan de situatie. Dankzij protocollen en strategieën voor de gezondheidszorg is het virus in veel regio’s onder controle. Daardoor zijn de laatste paar maanden veel beperkingen opgeheven en konden economieën zich beginnen te herstellen.

Samengevat

  • Winnaars en verliezers in aandelenmarkten
  • Zoektocht naar rendement in obligatiemarkten
  • Genoeg reden om behoedzaam te blijven
Beleggingsstrategie: Zorgen nog niet verdwenen
Beleggingsstrategie: Zorgen nog niet verdwenen

Maar het einde van de crisis is nog lang niet in zicht. In de VS begint het aantal besmettingen eindelijk te dalen. Maar in sommige delen van Europa nemen de besmettingen juist weer toe, ook al gebeurt dat minder snel dan in de beginfase van de virusuitbraak. Nieuwe volledige lockdowns zullen er naar verwachting niet komen, maar een terugkeer naar ‘normaal’ zit er voor economieën en samenlevingen voorlopig niet in. Het virus zal waarschijnlijk nog lang na-ijlen, met onder meer hoge werkloosheid en een stijgend aantal bedrijfsfaillissementen als gevolg. Dit betekent een beperking van de economische groei en een vertraging van het herstel tot in 2021.

In het licht van dit alles blijven wij voorzichtig. Aandelen zijn nog steeds enigszins uit de gratie (licht onderwogen). Onze allocatie naar obligaties is per saldo neutraal: tegenover een voorkeur (overweging) voor obligaties uit opkomende markten en Investment Grade bedrijfsobligaties staat een onderweging van staatsobligaties.

Winnaars en verliezers in aandelenmarkten

Economieën gaan weer open en dat geeft een impuls aan de aandelenmarkten. Toch is de verwachting dat dit positieve effect na verloop van tijd zal verdwijnen. Aandelenwaarderingen zijn nog altijd hoog en de vooruitzichten qua winstgroei zijn somber. Sommige aandelenindices, zoals de Amerikaanse S&P 500 Index, hebben nieuwe recordhoogten bereikt. Maar er is geen sprake van een aandelenrally over de gehele linie. Sommige sectoren, zoals IT en de gezondheidszorg (beide overwogen) hebben het goed gedaan, maar andere sectoren, zoals energie en financiële instellingen, hebben slecht gepresteerd en boekten dit jaar tot nu toe grote verliezen. Regionaal gezien doet de Amerikaanse aandelenmarkt het beter dan de Europese. En er is sprake van herstel in de opkomende markten, met name dankzij China, waar de industrie de weg omhoog weer heeft gevonden.

Zoektocht naar rendement in obligatiemarkten

We handhaven onze neutrale visie op obligaties. Onze voorkeur gaat uit naar bedrijfsobligaties en schulden uit de opkomende markten. De rente op Investment Grade bedrijfsobligaties (obligaties van bedrijven met een hoge kredietkwaliteit) is aantrekkelijk. De mogelijke verzwakking van fundamentele bedrijfsomstandigheden lijkt al te zijn ingeprijsd. Verder is de verwachting dat de ECB grote hoeveelheden bedrijfsobligaties zal blijven opkopen. Dit biedt ondersteuning aan deze beleggingscategorie en leidt tot neerwaartse druk op de risicopremies (spreads).

Genoeg reden om behoedzaam te blijven

De pandemie heeft verstrekkende gevolgen voor onze gezondheid, ons sociale leven, de economieën en de financiële markten. Hoewel het aantal besmettingen in sommige regio’s daalt, houden wij rekening met tegenvallend nieuws, zoals hoge werkloosheid en een stijgend aantal faillissementen. In de industriële sector zien we nu bijvoorbeeld verstoringen in de voorraadketen en langere levertijden.

De economische teruggang waar we mee te maken hebben, strekt zich uit tot meerdere economieën. Dat maakt de situatie des te lastiger. Wij zijn van oordeel dat de huidige opleving op een gegeven moment zal afzwakken en dat de economische groei weer zal vertragen. Verder is er steeds meer onzekerheid over de verslechterende relatie tussen de VS en China en de uitkomst van de presidentsverkiezingen in de VS. Kortom, er zijn redenen genoeg voor behoedzaamheid binnen de hele beleggingsportefeuille op kortere termijn. Op de langere termijn denken we dat aandelen nog steeds waarde kunnen toevoegen.

Richard de Groot
Voorzitter ABN AMRO Beleggingscomité

Richard de Groot
Chair ABN AMRO Global Investment Committe
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.