1 min

Beleggingsstrategie: Gematigd optimisme

De afgelopen weken werden de internationale aandelenmarkten voortgestuwd door een hoge risicobereidheid en sterke instroom. Maar de beweeglijkheid is onlangs toegenomen vanwege het slechte nieuws rondom het coronavirus en markten kunnen de gevolgen van het virus op bedrijfswinsten niet langer negeren. Aandelenmarkten hebben daarom een stap terug gedaan, terwijl beleggers de veiligheid zochten in goud en staatsobligaties.

Samengevat

  • recente ontwikkelingen coronavirus
  • een lichte voorkeur voor aandelen
  • weinig animo voor obligaties
Beleggingsstrategie: Gematigd optimisme
Beleggingsstrategie: Gematigd optimisme

In de jongste beleidsvergadering heeft ABN AMRO geen wijzigingen aangebracht in de beleggingsstrategie. Er is een lichte voorkeur voor aandelen (bescheiden overwogen), terwijl er voor obligaties nog altijd weinig animo bestaat (onderwogen).

De factoren die de gematigd positieve blik op de markt van ABN AMRO onderbouwen zijn onder andere het soepele monetaire beleid van de centrale banken, de stabilisering van een aantal economische indicatoren en de afname van de politieke onzekerheid (denk aan de handelsdeal tussen de VS en China). Ook pakt het resultatenseizoen bij Amerikaanse en Europese ondernemingen beter uit dan was verwacht. Tot slot bieden de lage (en ook negatieve) rentes op obligaties momenteel ruggensteun aan risicovollere beleggingen.

ABN AMRO verwacht dat de wereldeconomie langer op een laag pitje blijft dan eerder was voorzien. De ramingen voor de economische groei zijn onlangs in verband met het coronavirus iets naar beneden bijgesteld. Wij verwachten dat de activiteit in China in februari herstelt en dat het in maart weer min of meer normaal is. Er heerst echter veel onzekerheid, omdat het aantal gevallen van corona ook buiten China snel groeit. De economische groei pakt in het eerste kwartaal naar verwachting zeer zwak uit, maar de volgende kwartalen worden sterker. Ondanks dat herstel later in het jaar, is het effect op de groei per saldo naar verwachting licht negatief. Dat heeft te maken met vrije bestedingen die niet alsnog zullen worden besteed.

ABN AMRO heeft begin februari actief meer risico genomen: we werden iets positiever over aandelen. Tegelijkertijd zijn we ook wat positiever geworden over riskantere obligaties, zoals bedrijfsobligaties en schulden uit de opkomende markten (EMD). Een en ander had grotendeels te maken met de negatieve rente in andere segmenten van de obligatiemarkt. Wij houden de recente ontwikkelingen rond het coronavirus scherp in de gaten. Op dit moment zien we echter onvoldoende aanleiding voor een verandering in de beleggingsstrategie. Een belangrijke economische mee- of tegenvaller, dan wel een correctie naar boven of naar beneden, kan leiden tot een heroverweging van de huidige visie.

Mary Pieterse-Bloem
Voorzitter ad interim ABN AMRO Beleggingscomité

Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.