5 min

Beleggen is voor iedereen?

Wij merken dat klanten beleggen vaak een interessante optie vinden, maar van mening zijn dat ze er te weinig van af weten om effectief de stap te zetten.

Wij merken dat klanten beleggen vaak een interessante optie vinden, maar van mening zijn dat ze er te weinig van af weten om effectief de stap te zetten. Ze willen niet naar het nieuws kijken en wakker liggen van wat voor impact de recente ontwikkelingen op hun portefeuille hebben. Een gewaarborgde nachtrust kan wel degelijk, ook al ben je geen expert. Hoe? Door te kiezen voor een deskundige partner die je bijstaat in vermogensbeheer. Een vermogensbeheerder analyseert alle mogelijke scenario’s en voorziet voor elk van deze een alternatieve zet. We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar we kunnen wel anticiperen.

Beleggen in tijden van verandering

In tijden van verandering wordt vaak gedacht dat een financiële crisis niet ver af is. Mensen zijn dan eerder geneigd om te wachten tot na die verwachte crisis om te beleggen. Maar wat als die crisis niet komt of minder hard toeslaat dan verwacht? Dan laat je potentieel rendement liggen. De realiteit is dat onzekerheden rond beleggen altijd zullen blijven bestaan, het is aan experts om die onzekerheden in te schatten en de portefeuillesamenstelling daarop af te stemmen. Risico’s zijn er trouwens altijd al geweest; het is niet zo dat er voor de economische crisis geen risico’s verbonden waren aan beleggen. Wat wel het geval is, is dat vandaag alles sneller in beweging staat waardoor je echt de vinger aan de pols moet houden om mee te zijn met de meest actuele topics. Daar komt ook nog eens bij dat we dagelijks gebombardeerd worden met nieuws dat niet altijd geverifieerd is, maar wel een onmiddellijke impact op de beurs heeft. Om al die veranderingen alleen op te volgen, heb je er een fulltime job bij. Bij ABN AMRO zitten er wereldwijd meer dan 200 specialisten die zich dagelijks met deze materie bezighouden, en die elkaar challengen en adviseren.

Stel iemand is geïnteresseerd, hoe begin je eraan?

Simpel, contacteer je bankier en zit met hem of haar rond de tafel om de verschillende opties te bespreken. De bankier houdt rekening met jouw doelstellingen en koppelt deze aan zijn of haar kennis van de financiële markten. Naast het bepalen van het beleggingsdoel, gaat de bankier ook na hoe comfortabel je zich voelt bij het nemen van risico’s. Het risicoprofiel bepaalt jouw risicoappetijt en jouw risicobudget. Met andere woorden: wat wens je met jouw vermogen te bereiken en hoeveel zekerheid kan je hiervoor opgeven. Jouw risicoprofiel bepaalt voor een groot deel wat voor rendement je mag verwachten en met welke variatie het rendement zal kunnen behaald worden.

Een andere belangrijke factor is de beleggingshorizon. Iemand die op dertigjarige leeftijd belegt om zijn pensioen veilig te stellen, heeft een andere horizon dan iemand die zijn vermogen wil beleggen om binnen vijf jaar op pensioen te gaan. Die laatste heeft minder speelruimte omdat zijn beleggingshorizon korter is. Zij of hij wil meer zekerheid om het beoogde resultaat te bekomen en zal minder bereid zijn om risico te nemen. Wanneer je belegt voor binnen 40 jaar dan kan je meer risico nemen met het oog op een hoger rendement. Je hebt immers meer tijd om eventuele verliezen goed te maken.

De rol van de private banker

Bovenstaande elementen vormen samen een totaalplaatje dat bepalend is voor het slim beleggen van het vermogen. De kunst is om ze op elkaar af te stemmen, wat niet altijd evident is. Zo kan het zijn dat iemand een groot risicoappetijt heeft, maar dat zijn of haar risicobudget dat niet toestaat. De private banker helpt niet alleen bij het beantwoorden van de verschillende vragen, zij of hij helpt ook om de juiste vragen te stellen. Heb ik nog een inkomen naast mijn te beleggen vermogen of haal ik mijn inkomen uit dat vermogen? Heb ik een woonst in eigendom of wil ik mijn vermogen gebruiken om te investeren in vastgoed? Wil ik het rendement van mijn belegd vermogen gebruiken om de studies van mijn kinderen te betalen? Bouw ik aan mijn pensioen? Persoonlijke maar belangrijke zaken om over na te denken.

Het bepalen en uitvoeren van een beleggingsstrategie is één zaak, het opvolgen en aanpassen ervan aan recente ontwikkelingen is een ander paar mouwen. Het belegd vermogen is enerzijds onderhevig aan socio-economische veranderingen, en anderzijds ook aan de veranderingen in de privésfeer. Daarom hanteert ABN AMRO vijf stappen in vermogensbeheer. Op basis van de wensen van de klant bepalen we een risicoprofiel. Dat risicoprofiel vertaalt zich in de manier waarop we het vermogen beheren. We rapporteren regelmatig onze beleggingsstrategie en stemmen met de klant af of de behaalde tussentijdse resultaten conform zijn of haar verwachtingen zijn en of zijn of haar persoonlijke situatie gewijzigd is. Op basis van deze opvolggesprekken passen we desgewenst onze beleggingsstrategie aan.

Verschillende vermogensbeheermandaten

Elke belegger is uniek, sommigen willen graag het volledige vermogensbeheer uit handen geven en willen er ook zo weinig mogelijk over gecontacteerd worden. Anderen houden dan weer graag hun vermogensbeheer zelf in handen en wensen voornamelijk geadviseerd te worden. En dan heb je nog alles daartussenin. ABN AMRO biedt verschillende vermogensbeheermandaten aan die beantwoorden aan de unieke wensen van iedere belegger. Momenteel zijn er aan elk van deze mandaten interessante voorwaarden gekoppeld. Voor meer informatie verwijzen we graag naar de ABN AMRO Private Banking website.

Op 24 april (13u30-14u30) kan u op ABN AMRO Today terecht voor een live chat met Ivo Bosteels rond dit thema. (enkel voor klanten)

Ivo Bosteels
Senior Investment Advisor
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.