1 min

Beleggingsstrategie: aandelen naar neutraal

Het ABN AMRO Beleggingscomité heeft in een extra vergadering de huidige turbulentie op de financiële markten besproken. Door de ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus en omdat de olieprijs onderuit is gegaan, zijn financiële markten wereldwijd verder gedaald met een marktbeweeglijkheid die sinds 2008 niet meer is voorgekomen.

Samengevat

  • Gezien de onzekerheid en hoge volatiliteit is het niet het moment om veranderingen in de portefeuille aan te brengen
  • Aangekondigde stimuleringsplannen zijn ondersteunend, maar onvoldoende
  • De kans op een zwaardere schok neemt toe
Beleggingsstrategie: aandelen naar neutraal
Beleggingsstrategie: aandelen naar neutraal

Aandelen zijn hard gedaald. Ook de rente op bijvoorbeeld Amerikaanse en Duitse overheidsobligaties zijn gedaald. Door deze marktontwikkelingen is de licht overwogen positie in aandelen afgenomen en komt die nu overeen met een neutrale positie.

We hebben besloten om niet terug te keren naar de overwogen aandelenpositie, of met andere woorden, om de portefeuille te herbalanceren. In plaats daarvan hebben wij ervoor gekozen de huidige neutrale positie te handhaven. Wij zijn van mening dat met de huidige mate van onzekerheid, en de grote bewegingen op markt, dit niet het moment is om veranderingen in de portefeuille aan te brengen.

Coronavirus en oliegeschil

De uitbraak van het coronavirus wordt wereldwijd gevoeld in de economie, maar volgens onze economen kan het zelfs een sterker effect hebben op de wereldwijde economische groei dan eerder gedacht. Het coronavirus blijft zich verspreiden. En terwijl in China het ergste achter de rug lijkt te zijn, is dat in andere landen nog niet het geval. Vooral de zorgen over het virus in de VS nemen toe. De aangekondigde stimuleringsplannen van regeringen en centrale banken zijn goed nieuws, maar zijn vooralsnog onvoldoende om het sentiment te veranderen.

Bovendien stortte dit weekend ook nog de olieprijs in na een onenigheid tussen de OPEC en Rusland. Dit resulteerde in een nieuwe ronde van forse dalingen in de markt, die vooral de oliegerelateerde bedrijven en de financiële sector raakten. Als we kijken naar de scenario's, denken wij nog steeds dat een langdurige schok het meest waarschijnlijke scenario is. Maar de kans op een zwaardere schok is toegenomen. In onze eerdere publicatie “Coronavirus in drie scenario’s“ kunt u meer hierover lezen.

Hoe verder?

We blijven de markten nauwlettend in de gaten houden en zoeken naar meer duidelijkheid over de gevolgen voor de wereldeconomie. Zolang het coronavirus niet onder controle is, verwachten we dat de markten nerveus blijven.

Richard de Groot
Chair ABN AMRO Global Investment Committe
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.