1 min

Update aandelen: ‘Buy the rumour, sell the fact?’

Twee belangrijke gebeurtenissen voor de aandelenmarkten vonden plaats de afgelopen week. Op dinsdag werd het Amerikaanse inflatiecijfer gepubliceerd, en gebeurtenis nummer twee was het startschot voor het Amerikaanse resultatenseizoen.

Samengevat

  • Duur van inflatie VS
  • Goede resultaten JPMorgan
  • Hooggespannen verwachtingen resultatenseizoen
Update aandelen: ‘Buy the rumour, sell the fact?’
Update aandelen: ‘Buy the rumour, sell the fact?’

De inflatie overtrof met 5,4% de verwachtingen en was opnieuw aanleiding voor de vraag of de inflatie in de VS tijdelijk is of toch langer gaat duren dan verwacht. Wat betreft het resultatenseizoen: dat was voor de markten ogenschijnlijk belangrijker dan de inflatie. De grote Amerikaanse banken kwamen als eerste met de resultaten over de brug. Dat gaf ook een eerste indicatie hoe de markt zal reageren op het resultatenseizoen, gezien de toch al goede koersontwikkelingen van 2021.

De korte versie: beleggers waren niet verrukt van de kwartaalcijfers. Het beste voorbeeld waren de resultaten van JPMorgan. Die waren op het eerste gezicht zeer goed: de winst per aandeel voor het tweede kwartaal was met USD 3,78, ruim hoger dan verwacht. Maar de groei van het consumentenkrediet bleef achter, evenals de rentemarge. Ook de omzetgroei viel tegen. Het gevolg: de koers van het aandeel daalde na de bekendmaking van de resultaten.

Concurrenten van JP Morgan, zoals Goldman Sachs en Bank of America, kregen een vergelijkbaar onthaal. Het jaar 2021 heeft tot nu toe goed uitgepakt voor de Amerikaanse banken, waardoor de jongste winstresultaten vooralsnog niet goed genoeg waren voor een verdere koersstijging. De verwachtingen voor het resultatenseizoen in het tweede kwartaal zijn hooggespannen; het valt nog te bezien of ondernemingen die marktverwachtingen kunnen waarmaken.

Ook het vermelden waard is de recente zwakte bij small caps. We zien weer een verschuiving van cyclische sectoren naar defensievere groeiaandelen. In onze beleggingsstrategie ligt de voorkeur nog altijd bij aandelen boven obligaties, waarbij we in grote lijnen neutraal zijn ten opzichte van de aandelenregio’s VS, Europa en de opkomende markten.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.