1 min

Update aandelen: Bemoedigend cijferseizoen

November is goed begonnen. In bepaalde marktsegmenten hebben sommige bedrijven te maken met ernstige tegenwind door stijgende inputkosten vanwege tekorten en hogere materiaal- en arbeidskosten. Toch lijkt het effect kleiner dan gevreesd, tijdelijk van aard en vaak al in de koers verwerkt.

Samengevat

  • Resultatenseizoen positief
  • Verschillende sectoren
Update aandelen: Bemoedigend cijferseizoen
Update aandelen: Bemoedigend cijferseizoen

Het resultatenseizoen gaat ondertussen door op de ingeslagen positieve weg. De winstontwikkelingen blijven over het geheel genomen behoorlijk gunstig, terwijl ook de afgegeven vooruitzichten voor de komende kwartalen tamelijk bemoedigend zijn. Dat is voor de aandelenmarkten natuurlijk een flinke steun in de rug: na een stapje terug in september zijn die weer aan het klimmen richting eerdere hoogterecords.

Kijken we nader naar de resultaatontwikkelingen in de diverse sectoren de afgelopen paar weken, dan maken financiële instellingen en de sector energie na sterke prestaties even pas op de plaats. Dat heeft waarschijnlijk te maken met enige consolidatie van de rente en de olieprijs. De defensievere en op groei gerichte delen van de markten wonnen daarentegen wat aan vaart. Sectoren als gezondheidszorg, technologie en zelfs consumptiegoederen noteerden betere rendementen dan de conjunctuurgevoeligere delen van de markt. Onder de oppervlakte verschoof het marktleiderschap van cyclische en waardeaandelen enigszins richting groei en defensieve kwaliteitsaandelen: een beweging die we dit jaar al een paar keer heen en weer hebben zien gaan.

Die eerste categorie, waartoe financiële instellingen, basismaterialen en ook ‘heropening’-aandelen behoren, doet het goed als de economische groei versnelt en de rente stijgt. Bij een kentering in de groei en een consolidatie van de rente lopen sectoren als technologie en gezondheidszorg meestal weer voorop. Dus als de banenrapporten degelijk blijven, de toeleveringsketen normaliseert en de eindvraag blijft toenemen, kan de waardekant van de markt nog wel eens wat nieuwe ammunitie krijgen.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.