Daily Focus
De EU is er afgelopen weekend niet in geslaagd om tot overeenstemming te komen over een embargo op Russische olie. Hongarije, Slowakije en Tsjechië lagen dwars. Het voorgestelde embargo zou onderdeel uitmaken van het zesde sanctiepakket van de Europese Unie gericht tegen Rusland in navolging van de invasie van Oekraïne. Enkele andere voorgestelde sancties zijn het verbannen van Sberbank uit de SWIFT-berichtendienst en het verbieden van Russische zenders in de EU.
Klik door naar Reuters
Het tijdperk van Twitter-oprichter en voormalige CEO Jack Dorsey is ten einde. Dorsey heeft afgelopen week afscheid genomen van de Raad van Bestuur van Twitter. Dorsey heeft zich de afgelopen tijd langzaam gedistantieerd van Twitter, mede om zich te focussen op zijn bedrijf Block, dat voorheen bekend was als Square. Het vertrek van Dorsey bij Twitter was al wel eerder gepland. Onlangs werd Twitter lijdend voorwerp van een overnamestrijd waarin Elon Musk een grote rol speelt.
Ga naar TechCrunch
Amerikaanse toezichthouders willen harder optreden tegen investeringsfondsen die doen voorkomen klimaatvriendelijk te zijn, maar een belang hebben in bijvoorbeeld de fossiele energie-industrie en slechts marginaal minder emissie uitstoten dan het ondernemingsgemiddelde in de Amerikaanse economie. De SEC heeft een aantal regels voorgesteld om meer helderheid te krijgen in investeringen aan de hand van ESG-criteria. ESG staat voor ‘Environmental, Social & Governance’.
Klik door naar Quartz
De CEO van de Zweedse betalingsdienst Klarna heeft het personeel deze week te kennen gegeven dat het personeelsbestand van 6.500 medewerkers met 10% zal inkrimpen. Klarna biedt klanten de mogelijkheid een product aan te schaffen en later pas te betalen. Het bedrijf heeft last van de hoge inflatie en verslechterd consumentenvertrouwen. Daarnaast zegt Klarna dat het een recessie vreest. Tijdens de COVID-pandemie ging het Klarna voor de wind doordat er veel op internet werd gekocht.
Klik door naar CNBC
Het Chinese ‘ride-hailing’-bedrijf Didi heeft besloten de New York Stock Exchange te verlaten, minder dan een jaar na de IPO die $4,4 miljard opleverde. Zodra Didi zich liet noteren aan de beurs in New York, besloten Chinese autoriteiten de app te verwijderen uit app-stores in China en stelden de autoriteiten een onderzoek in naar beveiliging bij het bedrijf. Volgens deskundigen was het Beijing een doorn in het oog dat Didi in New York naar de beurs ging.
Meer bij CNN
Google probeert zijn 165.000 medewerkers in te passen in een hybride werkvorm waarbij personeel deels op afstand werkt en deels op kantoor. Google is een van de grootste bedrijven ooit die probeert deze werkvorm op deze schaal te implementeren. Een substantieel deel van de medewerkers had sinds de vraag om terug te komen in april ruim twee jaar hun kantoor niet gezien. Vooralsnog wil slechts 5% van de medewerkers fulltime op afstand werken, terwijl Google rekende op 20%.
Bekijk het bij Fortune
Lloyd Blankfein, topman van zakenbank Goldman Sachs, waarschuwt voor een recessie in de Verenigde Staten. Hij zegt dat burgers en bedrijven voorbereid moeten zijn op een economische neergang. Volgens Blankfein heeft de Federal Reserve vooralsnog goed gereageerd op de torenhoge inflatie die ook de VS heeft geraakt. Het is mogelijk dat het beteugelen van de inflatie verminderde economische groei tot gevolg heeft.
Bekijk het bij Fortune
Zweden, dat al neutraal is sinds de Napoleontische Oorlogen, zoekt volgens premier Magdalena Andersson “brede steun” voor toetreding tot de NAVO. Sinds de Russische inval in Oekraïne is is de Zweedse bevolking in meerderheid voor lidmaatschap van het militaire bondgenootschap. Ook Finland wil nu lid worden van de NAVO. Binnen de NAVO is er in ieder geval weerstand van Turkije, terwijl unanimiteit nodig is voor het toelaten van nieuwe leden.
Klik door naar Reuters
Agenda
09 nov.
10 nov.
Publicatie resultaten 3de kwartaal 2022
+
Voeg toe aan uw agenda
ABN Amro
DIGITAAL MAGAZINE

ONDERNEMING & ONDERNEMER

België is een land van KMO’s en als bank hebben we het voorrecht dat we veel inspirerende ondernemers tegenkomen. Ons nieuw, digitaal magazine staat dan ook helemaal in het teken van ondernemers en hun onderneming.